To, že sú pri nej najsevernejšie a najvyššie položené vinice na Slovensku vedia naozaj len znalci. Víno zo štiavnického stratovulkánu je ešte stále málo známe, ale o to zaujímavejšie. Kedysi štyri kilometre vysoký stratovulkán rozlial lávu až 50 km ďaleko, na jeho južných svahoch sú už spomínané vinice.
Nový festival
A práve vinárstvam z okolia štiavnického stratovulkánu a ich naturálnym aj reduktívnym vínam bude venovaný nový festival vína, ktorý sa bude v Banskej Štiavnici konať 8.-9. marca s jednoznačným a jednoduchým názvom, Vulkán.
Víno, ktoré vyrástlo na sopečnej pôde je vo svete veľmi žiadané pre jeho špecifickú chuť. Podujatie ale nebude venované len vínam zo štiavnického stratovulkánu, účastníci budú môcť porovnávať vína z hneď troch „vulkánových“ lokalít - Štiavnica, Tokaj a Somló.
Tokaj nie je len svetoznáme sladké víno, ale aj bývalá sopka, hrozno tu rastie na sopečných tufoch. Šomló je zase malý sopečný kopček v Maďarsku, viničom je obrastený zo všetkých strán. Vinári tu fungujú ako jedna značka.
Vulkán - somlo Zdroj: Vinocentrum
V piatok večer bude jeden z najlepších slovenských somelierov Gabriel Kollár moderovať program Vulkán vs. Vulkán, kde sa budú porovnávať a degustovať typické odrody z každej lokality a tiež odroda, ktorá rastie vo všetkých troch lokalitách.
Viac ako 100 vzoriek
Hosťami budú Eva Cartwright (HU / UK) - odborníčka na vína z vulkánov a geológ prof. Pavel Uher, ktorý porozpráva o charakteristikách jednotlivých sopiek a vplyve ich podložia na víno.
V sobotu od 12:00 do 20:00 sa na deviatich zastávkach v centre Banskej Štiavnice bude ochutnávať viac ako 100 vzoriek vína od 20 vinárstiev. Zastávky budú aj na miestach, kam sa návštevník obvykle nedostane – v starých dvoroch a štôlňach podzemia.
Vínny festival Vulkán organizujú spolu Región Banská Štiavnica a Vinocentrum a nadväzuje na iný štiavnický vínny festival, už etablovanú a populárnu Štiavnickú vínnu špacírku, ktorá sa koná na jeseň.