Milovníci vína sa potešili aj akcii, ktorá sa tu konala začiatkom marca - uskutočnil sa tu prvý ročník vínneho festivalu s názvom Vulkán. Predstavili sa tu vinárstva z okolia štiavnického stratovulkánu, ktoré ponúkajú prírodné i reduktívne vína.

Hlavnou myšlienkou organizátorov festivalu bolo predstaviť návštevníkom vína, ktoré vznikli na sopečnom podloží. „Rozhodli sme sa ukázať návštevníkom niečo iné. Takéto vína majú špecifickú chuť. Chceli sme, aby mali ľudia možnosť ochutnať viaceré druhy a tiež porovnať vína z rôznych sopiek,“ vysvetľuje jeden z organizátorov Miro Bahna.

Víno zo štiavnického vulkánu zatiaľ ešte nie je až tak populárne, avšak postupne sa dostáva do popredia. Počas dvoch dní mali návštevníci možnosť ochutnať za prítomnosti samotných vinárov a odborníkov víno z oblastí Štiavnica, Tokaj a Somló.

Vulkán - ochutnávka 4 Zdroj: Jan Petrík

V piatok večer sa v rámci programu v jednom z miestnych hotelov uskutočnila degustácia spojená s prednáškami odborníkov. Celý večer sa niesol v znamení kvalitných vín, o čom svedčí aj vysoká účasť. Podujatie uvádzal niekoľkonásobný majster someliérov na Slovensku Gabriel Kollár a ako hostia sa predstavili odborníčka na vína z vulkánov Eva Cartwright a tiež geológ a prof. Pavel Uher.

Nasledujúci deň na niekoľkých zastávkach v centre mesta mohli návštevníci ochutnať viac ako sto vzoriek z rôznych vinárstiev. „Sme veľmi radi, že sa podujatia zúčastnil tak hojný počet záujemcov. Máme tu v okolí skutočne kvalitné vína , na ktoré môžeme byť hrdí. Myslím si, že je potrebné ich aj takouto formou prezentovať. Toto určite nebol posledný ročník festivalu Vulkán,“ uzatvára M. Bahna.