Niekde šarapatilo sucho, inde múčnatka a niekde sú zase s priebehom roku 2018 vo viniciach maximálne spokojní.
Napríklad v oblasti Champagne mali výborný rok. Najvyšší povolený výnos, ktorý je 1,08 kilogramu hrozna na štvorcový meter, zozbierali vo všetkých regiónoch Champagne, takže v pivniciach je uskladnené dostatočné množstvo takzvaných rezervných vín.
Aj v Burgundsku a Beaujolais boli s kvantitou spokojní, výnosy boli o 20 percent väčšie ako je dlhodobý priemer. Na opačnom póle sú vinári z južného Francúzska, kde bola úroda podpriemerná.
Vlhká jar viedla k rozšíreniu múčnatky najmä v oblasti južnej Rhôny a v Provensálsku a výsledkom bolo o desať percent nižšie množstvo zozbieraného hrozna oproti dlhodobému priemeru.
Chanpagne Zdroj: Flickr
Ale čo sa týka kvality, je spokojnosť v celej krajine veľká. V Burgundsku sa ročník 2018 porovnáva s veľkými ročníkmi 1947 a 1959 a aj v Bordeaux sa hovorí, že kvalitatívne prekonal ročníky 2015 a 2016 a porovnávajú ho s ročníkom 2005.
Najmä zdravotný stav hrozna považujú znalci za úplne výnimočný. Predpokladá sa , že z neho budú odrodovo mimoriadne čisté a výrazné vína. Ale tak ako v celej Európe je otázka, ako sa vinári vysporiadajú s vysokým obsahom alkoholu a nižšími, respektíve decentnými kyselinkami.
Čo jedných teší, to iných zarmucuje – rok 2018 bol ťažký pre výrobcov prírodne sladkých vín v Sauternes a Barsacu. Ušľachtilá pleseň Botrytis bola minulý rok úzkym profilom. Čo plnilo sudy výrobcom červených vín, ale obmedzilo produkciu prírodne sladkých.