Len rok po tom, ako mu ju udelil, čo sa stalo po takom krátkom čase prvý krát v histórii.
Spor šiel až tak ďaleko, že šéfkuchár Michelin žaloval – a so žalobou neuspel. Rozhodol tak v posledný deň v roku 2019 francúzsky súd. Informovala o tom agentúra AFP, od ktorej túto informáciu prebrali viaceré zahraničné médiá.
O čo išlo? Šéfkuchár po tom, ako mu Michelin odobral tretiu hviezdičku, žiadal sprístupnenie hodnotiaceho protokolu a symbolickú náhradu škody 1 EUR. Tú preto, lebo podľa neho boli inšpektori Michelinu nekompetentní, odobratím hviezdičky pochybili a tým spôsobili podniku škodu.
Jablkom sváru sa stal jeden z použitých syrov – šéfkuchár tvrdí, že v reštaurácii používa výlučne francúzske syry, ale inšpektori napísali, že v soufflé použil britský čedar... Veyratov právnik médiám povedal, že sa nebránia kritike, ale že chceli preskúmať, aké sú kritériá hodnotenia a ako sa dodržiavajú.
Michelin - reštaurácia a hotel Marc a Veyrata - jedlo. 2jpg Zdroj: La Maison des Bois
Avšak neuspeli. Súd v meste Nanterre v blízkosti Paríža dospel k záveru, že šéfkuchár nepredložil nijaké relevantné dôkazy, že by reštaurácii vznikli znížením hodnotenia nejaké škody. Okrem toho podporil nezávislé hodnotenia reštaurácií hodnotiteľmi ako prejav slobody prejavu.
Je to prvý krát v histórii, čo sa nejaký šéfkuchár a majiteľ reštaurácie rozhodol Michelin napadnúť, v princípe sa všetci snažia mať s bedekrom radšej priateľské vzťahy.
Na celej veci je ale zaujímavá ďalšia vec - Marcovi Veyratovi a jeho reštaurácii zníženie hodnotenia a následná medializácia podľa informácií portálu euronews nielenže neublížilo, ale naopak. Tržby podniku totiž vzrástli po uverejnení informácií o spore o 7 percent...