S prichádzajúcou zimou sa k slovu dostáva o čosi ťažší druh tohto výnimočného nápoja, červené víno. Internetový obchod Vinujeme.sk vám predstavuje niekoľko kvalitných tipov, ktoré príjemne prekvapia i tých náročných.
Talianska príroda, jedlo a víno. To je trio, na ktoré môže byť táto krajina právom hrdá. Nie je to len o preslávenom šumivom víne Prosecco, ktoré v lete všetci s obľubou vychutnávame. Každý región tejto južanskej krajiny ponúka veľmi kvalitné červené vína, ktoré sú typické pre jednotlivé oblasti.
Poďte sa s nami vybrať do talianskych regiónov. Z regiónu Veneto na severovýchode Talianska Vinujeme.sk predstavuje Valpolicella Borgo Marcellise od producenta Marion. Toto červené suché víno sa vyznačuje elegantnou rubínovou farbou. Štedrá ovocná aróma s dominanciou červeného ovocia skvelo dopĺňa chuť plnú ovocia, najmä čerešní, ktorá je zaoblená tónom dubu, cigary, korenia a tmavej čokolády. Ako by povedal skúsený vinár, víno má špičkovú kyselinku s hebkými tanínmi.
Severozápadná oblasť Talianska Piemont je miestom, kde sa zrodilo červené suché víno Barollo Armando Parusso. Rubínovo- červená farba s jemnými tehlovo gránatovými odleskami je charakteristická pre toto veľkorysé víno s hlboko korenistými tónmi na nose s prezretým drobným bobuľovým ovocím a sladkom drievku. V ústach po ochutnaní tohto nápoja ucítite jemnú paletu, ktorá je harmonická, svieža s delikátnymi tanínmi, no napriek tomu bohatá dochuť po červenom ovocí, tabaku a škorici. Toto víno je výnimočné aj tým, že vyzrievalo 18 mesiacov v malých dubových sudoch.
Toskánsko, to sú romantické kamenné vily, olivové háje a vinice. Spomedzi červených suchých vín Vinujeme.sk odporúča vyskúšať Guidalberto IGT od vinárstva Tenuta San Guido. Víno vyrobené z odrôd Cabernet Sauvignon a Merlot zrelo v barikových sudoch počas 12 mesiacov. Víno má špecifickú intenzívnu a živú rubínovo-červenú farbu. Je výnimočné dynamickým aromatickým prejavom, veľmi ovocným s dominanciou malín, ostružín a kasisu, s nádychom vanilky a dymu. Určite vás dostane svojou harmonickou chuťou so zamatovými trieslovinami, hrejivou a perzistentnou zároveň.
Čo tak ochutnať Le Difese od producenta Tenuta San Guido. Le Difese je cuvée odrôd hrozna 70% Cabernet Sauvignon a 30% Sangiovese. Toto víno vás dostane na arómu čiernych ríbezlí, červeného ovocia a cédra. Víno patrí medzi stredne plné druhy. Ak ho ochutnáte, na jazyku ucítite červené ovocie, tóny divokých byliniek a dreva.
Ak sa presunieme o čosi na juh, prídeme na juhovýchod Talianska. Región Puglia je vďaka svojej polohe veľmi obľúbenou dovolenkovou destináciou. Okrem toho má tiež vhodné podmienky na pestovanie viniča. A tak sa tu rodia červené vína, ktoré sa tešia svetovej popularite. Vinujeme.sk odporúča zvoliť si suché, veľmi intenzívne víno s bohatou arómou exotického korenia a bobuľového ovocia Primitivo di Manduria ZOLLA DOP od Vigneti del Salento. Rovnováha medzi elegantnou trieslovinou a plnou bohatou chuťou robí z vína skvelého spoločníka na nevšedné okamihy.
Na talianskom ostrove Sicília sa rodí Nero d´Avola Chiaramonte od producenta Firriato. Nadchne vás intenzívnou rubínovo červenou farby so živými fialovými odleskami. Ostrá ovocná aróma s dominanciou sliviek, černíc, čiernych čerešní a čučoriedok, klinčekov, čierneho korenia, sladkého drievka a horkej čokolády. Obdivuhodne pevná chuť zjemnená hodvábnymi trieslovinami. Víno vyrobené z typickej sicílskej odrody Nero d´Avola.
Červené víno má mnoho podôb a blahodarných účinkov pre ľudský organizmus. Avšak platí, že do kvality sa oplatí investovať. Čo sa týka samotnej chuti, výber je len na vás. Tipy Vinujeme.sk z radov talianskych vinárstiev stoja za ochutnanie.