Zároveň si potrebuje oddýchnuť aj personál, ako zdôrazňuje aj generálny riaditeľ hotela Chateau Belá Thomas Lechner. „Mali sme ťažký rok a zamestnanci si zaslúžia byť počas Vianoc so svojimi rodinami. Otvárame až 29. decembra, na koncoročné termíny sme však už vyše mesiaca úplne obsadení.“
Žatva večierkov, posedení, recepcií
Dni 23. až 26. decembra sú jediným obdobím s tabuľkou Zatvorené! aj v Best Western Plus hotel Bellasi v Bojniciach. „Viedli nás k tomu minuloročné skúsenosti. Mávali sme obsadenú jednu izbu a v reštaurácii ani nohu,“ vysvetľuje riaditeľka Jana Hronská a dodáva, že tešia sa najmä zamestnanci.
Predvianočné obdobie je najmä pre mestské hotely žatevným časom. V levickom Astrum Laus sa podľa hotelového manažéra Mareka Imreho sústreďujú na benefičné vianočné stretnutie v prospech detského domova v Leviciach. Ale aj vo wellness hoteli Chopok v demänovskej Doline sa striedajú firemné akcie s pobytovými hosťami. Začiatok zimnej sezóny odštartovali Liptáci presne na Mikuláša. „V našom hoteli vtedy práve prebiehal Mikulášsky víkend,“ listuje v bohatej knihe hostí a akcií riaditeľ Tomáš Kubica.
V piatok pred Vianocami sa rozsvietia všetky priestory hotela Kaštieľ v Mojmírovciach. Ako hovorí manažérka hotela Mária Sabová, nastáva v bývalom huňadyovskom a grassalkovichovom sídle Vianočné mestečko – tak ako je to už dlho zvykom v rakúskych „schlossoch“. V minulom roku ho zorganizovali v parku, teraz sa však rozloží v salónoch. „Návštevníci si môžu v stánkoch remeselníkov kúpiť domáce výrobky – vankúše, drobnosti z vosku, medovinu, bylinky...
Kuchyňa pod palcom šéfkuchára Ivana Čurgaliho pripravuje kapustnicu, huspeninu, punč, varené víno, koláče. „Presťahovať Vianočné mestečko z exteriérov pod strechu umožní návštevníkom spoznať nádherné priestory hotela a spraviť z nich hotelových alebo aspoň reštauračných hostí. „Práve stála klientela najlepšie reagovala na ponuku 1-4-dňových relax-pobytov, vrcholiacich silvestrovským večerom a novoročným ohňostrojom. Pokiaľ ide o program, osvedčila sa nám domácka atmosféra, nič škrobené,“ dodáva M. Sabová. Kým neprídu prví hoteloví hostia, má hotel bránu takmer týždeň zatvorenú.
Silvester na vlnách fantázie
Drvivá väčšina ubytovacích zariadení sa počas vianočných sviatkov ponorí do ticha, aby o to hlučnejšie privítali Nový rok. Riaditeľka hotela Most slávy v Trenčianskych Tepliciach Zdenka Lelkešová vraví, že hostia nemajú počas Vianoc záujem o túto lokalitu. V tomto roku sa síce ohlásila rakúska cestovná kancelária, ale s predstavou, že pobyt pre skupinu hostí dostane takmer s polovičnou zľavou. To nejde už aj preto, že za služby počas sviatkov treba zamestnancom ešte aj priplatiť. „Sústredili sme sa na Silvestra v štýle 20-tych rokov. Hostí naň pozýva sám Al Capone. Pri vstupe dostanú falošné doláre, vymenia ich za žetóny a môžu hýriť. Pre najštýlovejšie oblečený pár je prichystaná odmena, takisto aj pre „naj“ hráča kasína. A keďže si Al Caponeho nejde predstaviť bez cigár, môžu si ich vychutnávať v miestnosti, familiárne nazvanej „fajčiarske doupě“. V Moste slávy sa silvestrovská hostina osvedčila na spôsob vianočnej – kapor so šalátom, pupáčiky-bobáľky, kapustnica, rezeň, medovníky, záviny...
Tematickým Silvestrom sa v žilinskej Ville Nečas venujú už sedem rokov. Hostia sa tam už nechali zlákať na cigánsky, taliansky či arabský večer, na štýl charlestonu, 70- te roky. „Baví ich to omnoho viac než silvestrovský večer bez témy. Keď sa reštaurácia zaplní zvláštnymi kostýmami, má to svoje čaro,“ hovorí Veronika Majchráková z marketingu. V tomto roku zvolili čierno-bielu tému a reakcia hostí predbehla všetky očakávania. „Celkovo sa záujem o silvestrovský večer u nás z roka na rok zvyšuje. Určite má na tom zásluhu aj kuchyňa Romana Pekného, vyhodnotená ako naj- kuchyňa kraja. A možno aj fakt, že po polnočnom ohňostroji na terase pokračuje zábava až do rána.“
Vianoce v hoteli 2 Zdroj: Soňa Hudecová
Koledy pod hotelovou strechou
Ani atmosféra pred a za vchodom hotela Danubia Gate v Bratislave nenechá nikoho na pochybách, že sa blížia najkrajšie sviatky roka. Hostí víta stromček prianí, kde si každý môže vybrať čokoládku so želaním. Čašníci nalievajú welcome drinky – punč, varené víno, horúcu čokoládu s chilli. Na recepcii už nie sú na ponúknutie sladké keksíky, ale domáce vianočné pečivo a samozrejme, tradičné bratislavské rožteky. „V súlade s našou high tech filozofiou máme pred hotelom gobo lampy, svietiace na chodník. Do izieb postupne montujeme projekčné hodiny, ktoré svietia na strop a ukazujú čas i vonkajšiu teplotu,“ opisuje atmosféru riaditeľka Andrea Panyiová. Za najdôležitejší vianočný darček však považuje fakt, že už druhý raz nechávajú hotel otvorený aj počas sviatkov.
„Pravdepodobne budeme mať len niekoľko hostí, ktorí tu navštívia príbuzných. Pre nás ako špičku podľa portálu tripadvisor je však dôležité, že pred priaznivcami malých útulných hotelov dvere nezamkneme.“ Dodáva, že so zatvorením budovy aj tak súvisí množstvo prevádzkových komplikácií. Reštaurácia bude mať obmedzenú prevádzku, aby sa mohla počas ďalších dní naplno rozbehnúť. Dni okolo Silvestra sú totiž obsadené už niekoľko mesiacov vopred.
Kým bratislavské reštaurácie bývajú na Štedrý večer zatvorené, k výnimkám patrí Rio – prevádzka spoločnosti Medusagroup Na prvý sviatok vianočný sa už dá zájsť do jej všetkých Klubovní, do Primi či Barrocku. Viedenská reštaurácia však usadí prvých hostí až na Štefana.
V hoteli Tri studničky v Demänovskej Doline sa vianočná a silvestrovská obsadenosť vyvíja lepšie než v minulosti. Dohnali by tým aj 35-percentný pokles obsadenosti počas jesene. „Na Vianoce k nám hostí lákajú aj večerné hudobné produkcie a rôzne animácie – pečenie oblátok, príprava medovníkov,“ hovorí riaditeľka Iveta Chovanová.
Vianočných hostí privíta aj recepcia žilinského Holiday Inn. Na slovenských, českých, poľských a maďarských zľavových portáloch ponúkajú výhodné vianočné a silvestrovské pobyty pre rodiny s deťmi už od konca novembra. Podľa Melánie Várošovej z marketingu im pomáha blízkosť lyžiarskych stredísk, čomu prispôsobujú aj hotelové služby – úschovňu lyží, hotelový taxík do stredísk a pod.
Počas Vianoc nezatvára ani wellness hotel Patince na juhu Slovenska či hotel Bankov v Košiciach. Na Štedrý večer ponúknu slávnostnú 5-chodovú večeru, na ktorej nechýba kapustnica ani ryba. „Program hostí sa zameriava na aktívny, ale aj pasívny oddych -wellness, masáže, prechádzky v okolitých zasnežených lesoch, punčové popoludnie, večer pri koňaku s hudbou z vinylových platní..,“ hovorí o Vianociach v hoteli riaditeľka Adriána Hurová a dodáva, že hosťami sú zatiaľ Slováci a jedna rodina z Ukrajiny.
„Možno prichádza iný trend; ľudia chcú zameniť pohodlie domova za full servis profesionálov. Zaplatia za to viac, ale zabezpečia si stopercentný oddych bez pečenia, varenia, upratovania...“
Prvý hosť až po Troch kráľoch
Otváracie hodiny hotelov a reštaurácií závisia predovšetkým od typu klientely a regiónu. Pavol Baranec, konateľ hotelovej spoločnosti Podhradie odôvodňuje zatvorené brány chudobnosťou regiónu. „Ľudia sa tu nielen na Vianoce ale aj počas Silvestra zvyknú utiahnuť do súkromia. Takže sa nám osvedčilo dvojtýždňové voľno. Niekoľkými firemnými posedeniami končíme rok, ktorý má stále príznaky krízy,“ ilustruje to aj na príklade špecializovaných talianskych gastrotýždňov. Výsledok je taký, že im ostal sklad plný talianskych cestovín. „Žiaľ, nič nenasvedčuje tomu, že by malo byť lepšie...“
Aj hotel Tilia v Pezinku otvára až po Troch kráľoch. Podľa Michala Pozsgaia z recepcie to takto urobia už druhý rok, pretože nemá význam tráviť čas na pracovisku kvôli jednej izbe. „Jesenné mesiace nám dali počtom hostí riadne zabrať, a tak si oddýchneme na zaslúženej dovolenke. Zároveň sa porobia v hoteli drobné opravy a úpravy, na ktoré nebol počas plnej prevádzky čas.“