V predvečer štátneho sviatku vyvrcholil v Starej tržnici v Bratislave štvrtý ročník súťaže Pilsner Urquell Master Bartender.  Víťazom národného kola sa stal Peter Škripko (34) z Camelot  restaurant z Košíc, ktorý bude reprezentovať Slovensko na svetovom finále súťaže v Prahe, kde zabojuje o titul víťaza International Master Bartender.

Druhé miesto získal Jozef Ďurica (34) z Hotelu Yasmin z Košíc a na treťom mieste skončil Ladislav Palkovič (43) z Kolkovna Eurovea z Bratislavy.

Je to aj o pivnej kultúre

Medzinárodná súťaž Pilsner Urquell International Master Bartender sa pod hlavičkou skupiny SABMiller v tomto roku koná už po šiestykrát. Po štvrtýkrát sa do nej zapojilo aj Slovensko. Organizátor vychádza zo známej skutočnosti, že sládok pivo varí, barman ho robí. Mimoriadne pivo si tak vyžaduje nielen vášeň ľudí, ktorí ho varia, ale aj mimoriadnu starostlivosť pri jeho podávaní. Takých ľudí sa oplatí objavovať a podporovať nielen z hľadiska výrobcu, ale aj spotrebiteľa – v záujme piva ako nápoja, s ktorým sa spája nielen zahasenie smädu, ale aj kultúra.

Ako zdôrazňuje člen odbornej poroty Václav Berka, starší obchodný sládok Plzenského Prazdroja, na to, aby sa z obyčajného barmana stal majster sveta, je potrebné nielen dokonale načapovať pivo. Pre víťazstvo sú dôležité charizmatické vystupovanie, jazyková pripravenosť, umenie pútavo prezentovať pivo ako jedinečný nápoj a, samozrejme, znalosti z oblasti výroby i histórie piva a starostlivosti oň. Všetci s vášňou pre Pilsner Urquell sa tak môžu stať súčasťou legendy. Ako dopĺňa druhý člen poroty Ján Píry, obchodný sládok Pivovarov Topvar, v širšom kontexte tento projekt pozitívne vplýva aj k zvyšovaniu pivného povedomia a pivnej kultúry. V tom je jeho prínos neoceniteľný. Hlavným cieľom súťaže je tak nájsť a odmeniť tých najlepších barmanov čapujúcich výnimočné pivo a vytvoriť tak sieť profesionálnych barmanov Pilsner Urquell.

Presviedčali aj verejnosť

Desať finalistov (jeden sa finálového zápolenia nakoniec nezúčastnil) malo možnosť o svojich schopnostiach presvedčiť po súťažnej časti aj verejnosť. Tá sa v tomto ročníku po prvý krát mala možnosť s najlepšími majstrami čapovania piva stretnúť naživo. V priestoroch Starej tržnice sa s nimi nielen porozprávať a pod ich vedením si aj vyskúšať, že správne načapovať pohár zlatistého moku vôbec nie je jednoduché. Okrem toho sa vďaka barmanskej šou finalistov mohli dozvedieť o pive mnohé zaujímavosti, dôležité zásady a informácie, o ktorých pravdepodobne ešte nepočuli. Napríklad čo je to krupica na stene pohára...

Najvýrečnejší

Ako zdôraznila členka odbornej poroty Zuzana Littvová z Ekonomickej univerzity v Bratislave, nemenej dôležité je, aby barmani vedeli správne komunikovať Schopnosť komunikácie a ovládanie etikety personálom sa čoraz viac stáva kľúčom k obchodnému úspechu reštauračných zariadení, pretože zákazník za svoje peniaze očakáva protihodnotu a tou je profesionalita. Významnou súčasťou profesionality je práve komunikácia medzi personálom a zákazníkom. Aj preto v tomto roku špeciálna odborná porota „Journalist jury“, zložená z vybraných novinárov (zastúpenie v nej mal TREND aj Profit), hodnotila práve dôležitú schopnosť, akou je majstrovstvo slova. Víťazom Press Award sa stal Michal Mikuš (27) (na obrázku dolu učí návštevníčku finálového večera, ako správne čapovať) zo Chateau Krakovany.

Víťazila skúsenosť

Nielenže finalisti boli z celého Slovenska, ale zaujímavá bol aj ich vek. Najmladší účastník mal 19. rokov, najstarší 43. Ich priemerný vek je 28 rokov. Ako sa ukázalo, skúsenosť víťazila.

Víťaz Peter Škripko (34) (na obrázku) začínal svoju kariéru ako umývač riadu, pomocný kuchár (Anglicko), čašník, barman, (Česko), neskôr sa prepracoval na post someliéra profesionála, manažér štvorhviezdičkového hotela a riaditeľ trojhviezdičkového hotela, pričom reštaurácia pod jeho vedením bola hodnotená ako druhá najlepšia v kraji. V súčasnosti je riaditeľ Asociácie someliérov na východnom Slovensku, majiteľ kaviarne a reštaurácie, reštauračný manažér roka 2011, zakladateľ a spoluorganizátor Košice Gurmán Festu, Pilsner Urquell Ambassador a spolumajiteľ pivárne s tankovou Plzňou... Od bratislavského finále ho neodradil ani nedávny úraz a do Bratislavy pricestoval so sádrou na nohe. Oplatilo sa.

Art ambasadori

Organizátori podujatia okrem toho, že pripravili okrem súťaže aj bohatý kultúrny program (koncert Funny Fellows, Oskara Róžu, Martina Valihoru a ich hostí Anity Soul a Matúša Jakabčica), udelili desiatim legendám slovenskej kultúry titul Art Ambassador Pilsner Urquell. A to nielen za výnimočný prínos pre slovenskú kultúru, ale aj za ich pôsobenie v oblasti vzdelávania, rozvoja mladých talentov, filantropie a za morálnu autoritu. Takými sú pravé legendy.

Držiteľmi titulu Art Ambassador Pilsner Urquell sa stali svetoznámy tenorista a riaditeľ opery SND Peter Dvorský, rektor VŠVU a vynikajúci grafický dizajnér akademický maliar profesor Stanislav Stankoci, tanečný virtuóz a choreograf Mário Radačovský, spisovateľ Peter Pišťanek, manažér a filantrop Václav Mika, herec Ady Hajdu, husľový virtuóz profesor Peter Michalica, kostýmový výtvarník profesor Milan Čorba, dokumentarista Pavol Barabáš a jazzová legenda Matúš Jakabčic.

Zdroj: Foto - Milan Debnár

Foto – Milan Debnár