Ako informuje denník New York Times, v amerických reštauráciách zaznamenali pri príprave chrumkavého suši niekoľko prípadov samovznietenia. Prvý takýto požiar vznikol v Sumo Japanese Steakhouse & Sushi Bar. Vznietil sa chrumkavý obal obľúbenej pochúťky – vyprážané vločky.
Príčina je v spôsobe prípravy – vločky sa totiž pripravujú tak, že sa vo fritéze alebo v hrnci vypražia kvapky cesta, alebo malé hrudky múky. Tie sa potom nechajú celý deň odkvapkať a vychladnúť. A práve v tomto momente podľa správ personálu niekoľkých reštaurácií, prišlo k samovznieteniu. Ako sa niečo také môže vôbec stať?
Vločky na suši - príprava Zdroj: Flickr
Na otázku New York Times odpovedali miestni požiarnici, „Škodná“ je olej, ktorý sa v kuchyniach, kde k prípadom prišlo, na fritovanie používal, Bola to zmes repkového oleja a oleja zo sójových bôbov. Tá sa dokáže veľmi ľahko samovoľne zahriať. Ak je zmes, ktorá sa v tejto olejovej zmesi fritovala uzatvorená, príde k samovoľnému nárastu teploty a môže sa sama vznietiť.
Aby sa predišlo ďalším prípadom, tak požiarnici zo štátu Wisconsin vydali nedávno varovanie, pred takýmto technologickým postupom.