Väčšinou platí, že čím atraktívnejší termín a vyššia obsadenosť, tým viac zaplatíte. V reštauráciách bol tento model doteraz neznámy, ale prvá lastovička je už na svete.
Známa vďaka sektu
Ako informuje magazín Rolling Pin, londýnska reštaurácia Bob Bob Richard, ktorá patrí medzi špičku v meste, sa rozhodla ponúkať tie isté služby za rozličné ceny. Reštaurácia sa nachádza v štvrti Soho, ponúka kombináciu britskej a ruskej kuchyne a na miestnej scéne je známa aj tým, že pri každom stole je „tlačidlo na šampanské“, takže sa tu rozleje viac sektu ako kdekoľvek inde vo Veľkej Británii. Reštaurácia je otvorená cez obed a večer a vstup tu majú povolený len osoby staršie ako 13 rokov.
Za jedlo tu zaplatíte v závislosti od toho, kedy ju navštívite. Hostia, ktorí sme prídu v pondelok večer, zaplatia za jedlo o 25 percent menej ako tí, ktorí sa prídu najesť v sobotu večer. V utorok a v nedeľu večer sa platí o 15 percent menej ako je plná cena: Tá sa platí od stredy do už spomínanej soboty večera. Obedy sú lacnejšie, od pondelka do stredy o 25 percent a štvrtok až nedeľa o 15 percent.
Rozdelenie dopytu
Majiteľ reštaurácie s „typicky“ britským menom, Leonid Šutov odôvodňuje nový cenový model logicky. V sobotné večery je podnik vybukovaný a veľa ľudí sa necháva napísať aj na čakaciu listinu. V pondelok sú ale miesta voľné a tie by chcel gastronóm tiež zaplniť.
Tým , že ponúka v niektoré dni jedlo za menej peňazí, chce dosiahnuť stabilnú a vyrovnanú obsadenosť počas celého týždňa. To, čo platí pre jedálny lístok, neplatí pre vínnu kartu, tu sú ceny rovnaké počas celého týždňa.