Keď nejde dosť hladošov za predávajúcimi do dolín, gazdovia a gazdiné vyjdú od 18. do 25. marca do alpského lyžiarskeho strediska Schladming-Dachstein za lyžiarmi až do výšky 2 700 metrov nad morom. Na pultoch rozložia pred vysokohorskými chatami a vlekmi tradičné výrobky z vlastných hospodárstiev - šunky, syry, slaninku, klobásky, nátierky, chleby, pečivo a praclíky, nakladanú zeleninu, bylinkové čaje, med, ovocné šťavy, vína i pálenky.
Na Ovčej holi (Schafalm) v stredisku Planai zasa usporiadajú 26. marca najväčšiu rakúsku zimnú grilovačku. Na snehu rozložia grily a pri ktorých bude svoje umenie predvádzať rakúska kuchárska televízna hviezda Johann Lafer a experti z grilovacej akadémie Weber.
Až 165 štajerských reštaurácií a chát má na najbližšie dva roky platné prestížne ocenenie Kulinarium Steiermark za ponuku starých štajerských jedál a dezertov z regionálnych surovín podľa tradičných receptúr, ktoré možno bez problémov pripravovať aj doma. Toto ocenenie má v súčasnosti aj dvadsaťšesť horských chát pri zjazdovkách.
Hitom tamojších reštaurácií túto zimu je mnoho rôznych pochúťok z pečených jabĺk či horúcej hrušky, alebo zo „záhradného penicilínu“, ako nazývajú miestny chren.