V Bratislave ho môžete stretnúť už 8. 9. 2022 na šiestom ročníku Párty s Villa Maria.
Vinárstvo Villa Maria oslávilo 60. výročie. Dnes je to TOP vinárstvo na Novom Zélande. Ako si udržuje rovnako vysokú kvalitu a štandard?
Odkedy Sir George Fistonich v roku 1961 založil vinárstvo Villa Maria, vždy sa neochvejne kládol dôraz na kvalitu. Toto je základ všetkého, čo robíme, a vytváranie výnimočných vín bez kompromisov je naším konečným prísľubom spotrebiteľom na celom svete. Udržiavame vysokú kvalitu vďaka fantastickému vinohradníckemu a vinárskemu tímu na Novom Zélande.
Za posledných 60 rokov sme sa stali jednou z popredných novozélandských vinárskych spoločností. Sme vedúcou značkou novozélandských vín vo Veľkej Británii a naším cieľom je stať sa číslo 1. globálne na celom svete v rozmedzí piatich rokov.
Villa Maria sa stala prvým vinárstvom na Novom Zélande, ktoré získalo certifikáciu BioGro. Mohli by ste nám povedať viac o vašom pokroku v bio výrobe vína?
Villa Maria je zakladajúcim členom Sustainable Winegrowing New Zealand (SWNZ) a venuje sa organickému pestovaniu hrozna od roku 1999. V roku 2009 sa Villa Maria stala prvým veľkým novozélandským vinárstvom plne certifikovaným BioGro a v roku 2012 začal export organických vín do Európy. Viac ako 30 % vinohradov vo vlastníctve Villa Maria je spravovaných organicky a cieľom je dosiahnuť 100 % do roku 2030. Všetci kľúčoví dodávatelia obalov (kartóny, etikety, fľaše a uzávery) pochádzajú z okruhu 22 km od nášho vinárstva v Aucklande, čím sa znižujú emisie uhlíka. Od roku 2010 sme dosiahli 30 % zníženie emisií uhlíka na fľašu. V súčasnosti testujeme pôvodné výsadby pod našimi viničmi, aby sme zvýšili biodiverzitu.
Čo môžete povedať o vývoji značky Villa Maria na Slovensku?
Slovensko je jedným z našich kľúčových trhov v kontinentálnej Európe. Sme veľmi spokojní s naším výhradným slovenským distribútorom Corner & Co. / WinePlanet.sk, robia úžasnú prácu pri budovaní značky Villa Maria na trhu. Predávať naše vína vo vinárskej krajine je vždy náročné, najmä v krajine, ktorá produkuje skvelé biele vína ako Slovensko. Takže je skvelé vidieť, že aj Slováci oceňujú naše vína.
Máte svoje obľúbené víno z produkcie Villa Maria? Ktoré odporúčate?
Moje obľúbené je Single Vineyard Seddon Pinot Noir, toto víno z južného brehu rieky Awatere je také elegantné a dokonalé, že ho môžete piť pri akejkoľvek príležitosti. Pinot Noir je tiež jednou z mojich obľúbených odrôd, pretože ho môžete kombinovať s rôznym jedlom. Myslím si, že toto víno je jedným z najlepšie kombinovateľných vín v gastronómii z celého nášho portfólia. Milujem aj Chardonnay’s z Hawkes Bay alebo nové novozélandské odrody, ako je Albarino, tomuto hroznu sa v našej chladnej klíme úžasne darí.
Môj obľúbený Sauvignon Blanc je Villa Maria Seaspray Sauvignon Blanc z vinohradu Graham's Vineyard. Je to vinohrad blízko pobrežia na konci rieky Awatere s výhľadom na tichý oceán. Tento Sauvignon Blanc má príjemnú mineralitu a komplexnosť, ktorá je taká jedinečná, akú len ťažko nájdete inde na Novom Zélande.
Všetky vína značky Villa Maria nájdete na eshope WinePlanet.sk
Mohli by ste nám prezradiť tip na párovanie vína a jedla a inšpirovať našich čitateľov?
Nie som veľkým fanúšikom zložitých jedál, uprednostňujem jednoduché pokrmy. Odporúčam dobre pripravený flank steak na grile s ikonickým červeným vínom Ngakirikiri, ide o Cabernet Sauvignon z Gimblett Gravels v Hawkes Bay alebo vyskúšajte Villa Maria Reserve Cabernet / Merlot.
Jahňacie mäso z Nového Zélandu je samozrejme veľmi obľúbené, určite si vychutnáte párovanie jahňaciny s vínom Villa Maria Reserve Pinot Noir alebo Single Vineyard Seddon Pinot Noir.
Sauvignon Blanc sa hodí k morským plodom, mušliam alebo si k nemu pripravte čerstvý zelený šalát so špargľou.