Steaky treba niečím zapíjať, najlepšie silným červeným vínom. Preto sa Argentína stala náhradnou vlasťou pôvodne starej francúzskej odrody Malbec, kde na ňu už takmer zabudli. Hrozno s pevnými šupkami totiž potrebuje veľa slnka a tepla a našlo na opačnej strane oceána lepšie podmienky, ako v Starom svete. Rovnako ako neskôr v svojej tretej domovine – Izraeli.

Práve argentínske malbecy (doplnené pre porovnanie o jeden izraelský) boli témou ďalšieho Steak and Wine clubu v reštaurácii D Steakhouse. Dovozca Ivan Lacko z firmy I.L.T predstavil vína z najstaršieho vinárstva v bašte malbecov, Mendose, postupne od základného, ktorý dozrieval v nerezovom sude a vo fľašiach, cez víno, ktoré malo kontakt so starým sudom po vyššiu radu barikových vín. K tomu jeden malbec z Golanských výšin v Izraeli. Milovníci izraelských malbecov totiž hovoria, že argentínske sú síce najlepšie, ale izraelské sú ešte lepšie.

K nim sa podávala argentínska kuchyňa, hoci pri steaku zostala reštaurácia verná svojej špecializácii na americké mäso USDA prime. Predtým sme ale jedli vynikajúci Tiradito de atún (tuniakový tatarák), ktorý v Argentíne pripravujú s pečenými papričkami a bol servírovaný na quinoe – kombinácia nasekaného šťavnatého mäsa a chrumkavej quinoi bola veľmi vydarená. K tomu Malbec Estate Grown Organic, 2015, Escorihuela Gascon a Malbec Animal Natural, 2015, Ernesto Catena, obidva z mendozských vinárstiev.

Argentínska kuchyňa nie je komplikovaná, je založená najmä na príprave mias na grile, aj preto bolo druhým chodom Asado argentino – costillas y chorizo (grilované klobásky a rebierka so sladkými zemiakmi a „humitas“, čo bola veľmi chutná príloha na báze kukurice). K nim sa podávala vyššia rada malbecov Malbec Gran Reserva, 2014, Escorihuela Gascon a Malbec Limited Production, 2014, Escorihuela Gascon.

Tretím chodom bolo Ancho con chimichurri y choclo (Rib-eye steak Black Angus USDA Prime s chimichurri omáčkou a grilovanou kukuricou), kombinácia šťavnatého mäsa a pikantnej omáčky bola výborná, aj keď kombinovať pikantné chute s vínom nie je so somelierskeho hľadiska jednoduché. K steaku sa podával argentínsky Malbec The Prezident ́s Blend, 2013, Escorihuela Gascon z Mendosy a izraelský Malbec Yarden, 2013, Golan Heights Winery.

Mäsové hodovanie sme zakončili dezertom, ktorý je vraj pre svoj obsah enzýmov po steaku a klobáskach najvhodnejší – grilovaným ananásom, ktorý pomôže k lepšiemu tráveniu. Aby ale nebol príliš zdravý, podávala sa k nemu vanilková zmrzlina...