Šéfkuchári z Marseille na juhovýchode Francúzska prispôsobili svoje podnikanie aktuálnym obmedzeniam a začali predávať jedlo priamo z dodávok, takzvaných foodtruckov. Držiteľ dvoch michelinských hviezd, šéfkuchár Alexandre Mazzia, teraz riadi svoju dodávku a považuje sa za „obchodníka s kulinárskymi šperkami", píše agentúra AFP.
— Alexandre Mazzia (@AlexandreMazzia) November 23, 2020
Nektár z údenej repy glazovaný bielym balzamikovým octom a pečená tekvica na citróne ako predjedlo. Jahňacie kofty sa žihľavou, dusená červená kapusta, repa na mede a sladké zemiaky ako hlavný chod. A konečne ako zákusok piškótová madlenka s makom. V utorok bola fronta na gastronomický balíček za 24 eur pomerne dlhá už o pol dvanástej.
— Alexandre Mazzia (@AlexandreMazzia) November 13, 2020
„Už dva roky som sa pohrával s myšlienkou foodtrucku", vysvetľuje Alexandre Mazzia. Keď v rámci boja s koronavírusom zavládla vo Francúzsku druhá celoštátna uzávera, zaparkoval na začiatku novembra svoju dodávku na bulvári Prado v centre Marseille, neďaleko od svojej vlastnej reštaurácie. Okamžite oslavoval úspech, denne predá až 200 porcií.
V malom priestore pracuje deväť ľudí, míňajú sa o milimetre. Gril, sporák s pomalým spaľovaním, parný hrniec, udiareň, „všetky typy úpravy pokrmov robíme priamo tu," vysvetľuje šéfkuchár, ktorý svojich 195 centimetrov zmestí do malého priestoru so značnou námahou. Traja zamestnanci chodia sem a tam do reštaurácie, kde pripravujú suroviny. Všetci sú na nohách od ôsmej. „Sme ťahúň," hovorí s úsmevom šéfkuchár, ktorý je aj dirigentom svojho tímu. „Zatiaľ to nie je ziskové. Myšlienka bola nielen prežiť karanténu, ale udržať hlavu nad vodou, venovať sa svojej vášni. Je to ako tréning, aj keď sa hra zmenila," vysvetľuje Alexandre Mazzia. V meste, ktoré bolo už predtým známe dodávkami s pizzou, bude tento projekt pokračovať aj po skončení epidémie Covidu.
https://t.co/efMJmUtbPB pic.twitter.com/9DljBKBDK2
— Alexandre Mazzia (@AlexandreMazzia) November 8, 2020
„Otvoríme zasa reštauráciu, ale foodtruck zostane." Potešilo to tiež Denise, staršiu dámu z tejto štvrti, ktorá prišla „vyskúšať chute, o ktorých jej rozprávali deti." Potešilo to aj dvoch študentov, ktorí „objavujú kuchyňu, ktorú by si inak nemohli dovoliť."
V samom srdci mesta na priestranstve v historickej štvrti Panier, naproti prístavu, dáva vyniknúť gastronómii druhého najväčšieho francúzskeho mesta ešte jeden kamión. V tejto „krabičke od sardiniek" sa ale každý večer mení šéfkuchár.
Od polovice novembra tu varilo hneď niekoľko uznávaných šéfkuchárov: Lionel Levy, držiteľ michelinskej hviezdy z reštaurácie Alcyone v hoteli Intercontinental, Ludovic Turac z reštaurácie „Une table au sud" (Stôl na juhu) alebo Coline Faulquierová z reštaurácie Signature. Tento foodtruck je predovšetkým výdajným miestom. Každý šéfkuchár varí vo svojom podniku. Projekt podľa Lionela Levyho vznikol na podporu kolegov kuchárov z asociácie Gourméditerranée, ktorí majú ťažkosti.
Počas jarnej uzávery vydala asociácia Gourméditerranée 25-tisíc porcií jedla ľuďom bez domova a zamestnancom nemocnice v Marseille, varili vtedy v kuchyni vojenskej nemocnice Lavaran. „Tentoraz sú potrebné reštaurácie," povedal pokladník asociácie Philippe Zerah, ktorý má tiež svoj vlastný podnik. V septembri bolo v Marseille viac nakazených koronavírusom ako inde vo Francúzsku, a tak sú miestne reštaurácie a bary zatvorené ešte o niečo dlhšie než vo zvyšku krajiny.
„Je to skôr morálna ako finančná podpora, do ich kuchýň sa vracia život. Niektorí z nich si za jeden večer môžu zarobiť aj na polovicu nájmu. Obrat najmenej 3-tisíc alebo 4-tisíc eur za jeden večer je ako nadýchnuť sa čerstvého vzduchu, "hovorí Lionel Levy. „Dnešný zárobok mi pomôže prežiť celý mesiac," uviedol jeden z hosťujúcich kuchárov.