Hosť nemôže zaparkovať priamo v kúpeľoch, z parkoviska v údolí ho odvezie hotelový shuttle mikrobus. V elegantných izbách je všetko okrem televízora a rádia. Aby sa hosť nerozptyľoval. Má spomaliť, odložiť notebook, vypnúť mobil a odstrihnúť sa od pracovných dní a povinností.
Tak to naordinoval svojim klientom pražský podnikateľ Petr Zempliner (67), bývalý spolumajiteľ siete očných kliník Lexum, či muž za niektorými českými médiami.
Telesná námaha ako terapia
S pribúdajúcimi rokmi sa z väčšiny aktivít stiahol a v roku 2006 vydražil v romantickom lesnom prostredí kraja Vysočina pri mestečku Počátky na pol ceste medzi Brnom a Prahou staré schátrané kúpele Svatá Kateřina.
Liečivá minerálka bola známa už v 16. storočí, od konca 18. storočia sa menili majitelia a každý niečo pristavoval. Najväčší rozkvet nastal na prelome 19. a 20. storočia. Mali aj sezónnych lekárov, jedným z nich bol aj Antonín Čapek, otec bratov Čapkovcov. Kúpeľným hosťom ordinovali aj telesnú prácu – kosiť lúku, sušiť a zvážať seno, denne ísť peši na gazdovstvo a nadojiť si mlieko na pitnú kúru.
V prvej svetovej vojne kúpele vyhoreli a po nej sa im nedarilo. Socializmus ich zmenil na učilište pre budúcich traktoristov a v roku 1953 na detskú klimatickú liečebňu Juliusa Fučíka.
Po revolúcii chátrali, lebo liečenie detských chorôb dýchacích ciest poisťovne už nepreplácali. Až napokon P. Zempliner objavil nevyužité kúpeľné domy a telocvične uprostred lesov a čistiniek na vzduchu, ktorý nič neznečisťovalo, lebo okolie je bez priemyslu.
Ayurveda -kursalon Zdroj: Svatá Kateřina
Oáza pokoja, čistého vzduchu a vody
To, čo dva a pol roka rekonštruoval, si však prvé tri roky na seba nezarábalo. Istý čas zvažoval, že komplex zatvorí, ale napokon zvíťazila vízia o harmónii v oáze pokoja, čistého vzduchu a vody. Veril, že kult zdravia a orientácia na zdravý životný štýl, wellness, jógu, pilates či masáže osloví čoraz viac najmä solventnejších ľudí.
Pridal aj programy na chudnutie s osobným jedálnym lístkom z vhodných potravín zostaveným z analýz krvi, podľa 35 parametrov, zdravotného stavu, fyziologických a metabolických charakteristík konkrétneho človeka.
Pretože ponúk na rôznych úrovniach pribúdalo z rôznych miest Česka, uživiť sa iba bežným wellnessom je s pribúdajúcou konkurenciou čoraz ťažšie. Rozhodol sa preto pridať k k jóge a spa v rezorte na Vysočine aj autentickú ajurvédu, päťtisíc rokov starú indickú medicínu.
Nie že by sa napríklad ajurvédske masáže v rôznom rozsahu neposkytovali na iných miestach v Česku, ale P. Zempliner ju vo Svatej Kateřine chcel v krajine ponúknuť nie ako jednu či pár procedúr v jedinom dni, ale ako komplexný ajurvédsko-jogínsky detoxikačný program.
To však chcelo najmenej víkend, ešte lepšie osem-, jedenásť- či pätnásťdňový pobyt s rôznymi ajurvédskymi očistnými terapiami, masážami, vyváženým sattvickým vegetariánskym jedálnym lístkom a ajurvédskymi doplnkami stravy.
Ayurveda - zrenovované staré kúpele Zdroj: Svatá Kateřina
Ajurvédsky pavilón
Aby to všetko mohli poskytovať, vedľa starých kúpeľov na stovke obrovských žulových pilieroch z miestneho kameňolomu postavili a tento rok otvorili dreveno-sklenený ajurvédsky pavilón.
Má meditačnú záhradu, vodopád, šumiaci potôčik, bazén, saunou, vírivkami, parnými kabínami, átriom s terasami, ordináciou ajurvédskeho lekára z Indie, piatimi miestnosťami pre prvých štyroch indických terapeutov, ku ktorým pribudnú ďalší.
Vybavenie, know-how i personál poskytol známy rezort Kairali v juhoindickom štáte Kerala a odtiaľ sú aj originálne masérske stoly, všetky masážne oleje, kozmetika, prírodné šampóny, byliny, korenia. Nijaké európske náhrady.
Indický ajurvédsky lekár až po dôkladnej prehliadke každému hosťovi naordinuje balíček procedúr. Je medzi nimi napríklad aj kúpeľ v lávovej vani v kokosovom mlieku uvoľňujúci stres. Na každý deň zostaví aj každému individuálny jedálny lístok, podľa ktorého indickí kuchári varia.
Ajurvédske chody si však v reštaurácii starých kúpeľov nemôže objednať bežný hosť, ktorý prišiel za wellnesom alebo chudnutím. Ten má popri diétnych mäsových i bezmäsitých jedlách, ovocných i zeleninových šalátoch a českých domácich dezertov z jedálneho lístka možnosť ochutnať aj čosi z indickej vegetariánskej kuchyne.
Napríklad Dhingeri Dolma, čiže zeleninové kari s maslovou ryžou, alebo kokosové kari so šampiónmi a čerstvým koriandrom a ryžou basmati. Miestny someliér k nim odporučil aj víno. K prvému jedlu Tramín červený z Mělníka a k druhému Muscat z Litoměříc. Ladilo.