Kým spojenie výroby piva s gastronómiou je u našich susedov postavené na solídnych základoch tradície pivnej kultúry, na Slovensku sa tento koncept začína síce pomaly, ale predsa len udomácňovať.

Pivovarnícke reštaurácie sa v susednom Česku či Maďarsku roky tešia značnej popularite a ich atraktivita aj vďaka aktuálnym trendom návratu k tradičnej regionálnej kuchyni ešte narastá. Sieť pivných reštaurácií aj u nás funguje, avšak reštaurácie, v ktorých sa  varí vlastné pivo, by sa dali spočítať na prstoch jednej ruky.

Za ostatných pár týždňov tento skromný počet znásobili hneď dve. Popri Bratislavskom meštianskom pivovare bol do prevádzky uvedený pivovar ERB. Nachádza sa v zrekonštruovanom dome zo 16. storočia v centre Banskej Štiavnice.

Jeho majiteľom je Eduard Rada, ktorý dlhé roky pôsobil ako riaditeľ a zároveň jediný majiteľ pivovaru Vyhne. Súčasťou pivovaru bude aj reštaurácia s ponukou rôznych druhov pivných špecialít, nebudú chýbať pečené kolená, mäsá s pivnými omáčkami či steaky.

Foto na titulke – Milan David