Jeden z najoceňovanejších šéfkuchárov sveta, Massimo Bottura (jeho reštaurácia Osteria Francescana má tri hviezdičky od Michelina a pravidelne sa umiestňuje na 1.-3. mieste najlepších reštaurácií sveta podľa The World´s 50 Best Restaurants) totiž plánuje na budúci rok otvoriť v Paríži vývarovňu pre chudobných. Variť by v nej mali zadarmo špičkoví šéfkuchári.
Jedáleň nazvanú príznačne Refektár (spoločná jedáleň mníchov v kláštoroch) otvoria v podzemí kostola Sainte-Marie-Madeleine, ktorý patrí medzi jednu z najznámejších parížskych pamiatok, nachádza sa cca 400 metrov od námestia Concorde.
Projekt bude zastrešovať Botturova organizácia Food for Soul, ktorú založil pred časom na to, aby bojovala proti plytvaniu potravinami. V jedálni sa má preto variť zo surovín, ktoré sú síce v poriadku, ale z estetických dôvodov sú považované za nepredajné.
Podľa spoluautora projektu Jean-Francois Riala zo skupiny Voyageurs du Monde, sú prvé reakcie na otvorenie jedálne pozitívne. Aj momentálne sa v krypte kostola vydáva jedlo pre chudobných, od marca by tu malo byť kvalitné jedlo pre 70-90 ľudí.
Pre Botturu nejde o prvý takýto projekt – napríklad počas olympijských hier v Rio de Janeiro v roku 2016 organizoval spolu s dvoma ďalšími špičkovými šéfkuchármi stravovanie pre chudobných, čo využilo cca 5 000 Brazílčanov.