Prvý augustový piatok je Medzinárodný deň piva. Oslavujú ho milovníci piva na celom svete, pričom jeho cieľom je vychutnať si výnimočnú chuť tohto nápoja s priateľmi a zároveň vzdať hold tým, ktorí ho varia a čapujú.

Pivo ako nápoj je pritom pozitívne vnímané. Potvrdzujú to aj výsledky májového európskeho prieskumu vnímania piva (Beer Image Trecker, Brewers of Europe, máj 2018, zúčastnilo sa 29 európskych krajín, vrátane Slovenska. Pivo má dobrý imidž – získalo 70 bodov zo 100, čím sa Slovensko medzi 29 európskymi krajinami, kde sa skúmala popularita piva, umiestnilo na 11. mieste.

Zároveň je aj obľúbeným nápojom – viac ako 66 percent opýtaných si ho dopraje niekoľkokrát do týždňa alebo aspoň raz za dva týždne. Potvrdzujú to aj údaje slovenských pivovarov. Posedieť si na pive v pube či v krčme chodí asi tretina slovenských milovníkov piva, pričom na pivo najradšej chodíme s priateľmi alebo kolegami, a čoraz častejšie aj s partnerom či partnerkou.

„Pivo spája ľudí, perfektne dopĺňa stretnutia s priateľmi, výborne chutí, osvieži, zahasí smäd a pristane tak mužom, ako aj ženám,“ vyzdvihuje viaceré pozitíva piva zistené z prieskumu Jana Shepperd, prezidentka Slovenského združenia piva a sladu.

Zaujímavosti o pive

  • pivo sa vyrába iba zo 4 prírodných surovín – voda, slad, chmeľ a pivovarnícke kvasnice
  • chmeľ dodáva pivu horkosť a vyrába sa iba zo samičieho kvetenstva chmeľu
  • viac ako 90 percent piva tvorí voda
  • na výrobu jedného pollitra 12% piva sa použije približne 2 000 zŕn jačmeňa a 3 šišky chmeľu
  • proces výroby piva (nie iba jeho varenie) trvá približne jeden mesiac
  • ideálna teplota pre podávanie svetlého piva je 7-11°C
  • čapuje alebo nalieva sa do čistého pohára opláchnutého studenou vodou (rovnakej teploty, aby neutrpelo šok) pod uhlom 45° a podáva s penou asi 3 cm
  • pivo neobsahuje žiadny tuk a má najnižšiu energetickú hodnotu ako rovnaké množstvo väčšiny iných alko a nealko nápojov
  • vo svete sa vyrába približne 40 000 druhov piva
  • Slováci vypijú ročne približne 72 litov piva na jedného obyvateľa (Štatistický úrad SR – údaje za rok 2017), z toho takmer dve tretiny vypijú počas leta
  • na Slovensku je 7 sladovní a 68 pivovarov, z toho 2 veľké, 2 malé a 64 remeselných pivovarov, ktoré ročne vyprodukujú viac ako 220 miliónov litrov piva
  • fóbia z prázdneho pivného pohára sa nazýva – cenosillicaphobia