V Bratislave to majú ešte ťažšie, keďže tu pre ne nie je toľko klientely, ktorá by tento koncept vedela oceniť (aj pravidelnými návštevami) ako u susedov za hranicami. Preto je chvályhodné, že aj tak sa do tohto segmentu vždy niekto pustí.
Známe meno
V posledných mesiacoch vznikli v centre Bratislavy dva podniky s týmto konceptom. Na jar znovuotvorili reštauráciu Fach a na začiatku októbra úplne nový projekt, reštauráciu Globo. Za ňou stojí známy vinár a gastronóm Peter Matyšák, ktorý pred časom kúpil priestory na rohu Františkánskeho námestia (predtým tam bola banka a ešte predtým reštaurácia).
Po rekonštrukcii vznikol veľkorysý priestor na dvoch poschodiach – hore je elegantne zariadená reštaurácia, ktorá má tie najvyššie ambície v oblasti kvality kuchyne a servisu, dole v podzemí je vináreň a tapas bar, pre tých ktorí si chcú posedieť pri víne a niečom malom k nemu.
Presun šéfkuchára
Kuchyni Globo šéfuje známy šefkuchár Braňo Križan, ktorý sa sem presunul z reštaurácie hotela Matyšák, kde bol od jej otvorenia. Je známy tým, že v kuchyni rád používa aj menej tradičné suroviny a postupy, takže v jedálnom lístku možno nájsť napríklad líčko z diviaka, kačacie srdcia s kačacou krvou, oškvarkami a pečeňou vyprážané kohútie hrebene so zemiakovo paprikovým krémom, ale experimentuje napríklad aj s pečienkami, mliečom a ikrami zo pstruha. K stabilnému jedálnemu lístku plánuje pridávať jedlá, alebo meniť ho podľa aktuálnych surovín, aj netradičných.
Manažérom reštaurácie a somelierom je v somelierskych kruhoch známy Dominik Baranek, somelier roka 2017 podľa Asociácie somelierov SR, ktorý predtým pôsobil v hotelovej sieti Kempinski na Malte a v katarskej Dohe a v slávnom hoteli Savoy v Londýne. Odtiaľ sa pred niekoľkými mesiacmi vrátil na Slovensko práve kvôli projektu tejto reštaurácie.