V gastronomickom svete vzbudila včera rozruch správa, že legendárna švédska reštaurácia Fäviken, ktorú mnohí považovali okrem dánskej Nomy za synonymum úspechu škandinávskej gastronómie, v decembri končí.

Fäviken bola na scéne 10 rokov a hovorí sa o nej ako o najodľahlejšej reštaurácii, ktorá kedy získala dve hviezdičky od Michelina. V roku 2014 obsadila aj 19. miesto v rebríčku World’s 50 Best Restaurant, momentálne je 67.

Fäviken - Magnus Nilsson Zdroj: Flickr

Majiteľom a šéfkuchárom v jednej osobe je 35 ročný Magnus Nilsson, ktorý reštauráciu otvoril ako 25 ročný a išlo o jeho prvý samostatný gastronomický koncept. Preslávil sa svojim 30-chodovým degustačným menu, ale aj troma kuchárskymi knihami, pričom slávu získala najmä The Nordic Cookbook.

V rozhovore pre Los Angeles Times vysvetlil, že reštauráciu nezatvára preto, že je s jej chodom nespokojný, ale že je už z jej prevádzky psychicky a fyzicky unavený a chce si najprv oddýchnuť a potom sa venovať iným veciam.