Dobré jedlo a pitie je pre domácich jedna zo základných životných potrieb a čo poteší každého turistu, chcú radosť z neho sprostredkovať čo najširšiemu okruhu návštevníkov.
Preto sa ho snažia spájať s takmer každou aktivitou, ktoré tu ľudia vo voľnom čase robia. Napríklad s veľmi obľúbenou cestnou cyklistikou. Pre cyklistov, ktorí preferujú nenáročné trasy bez veľkých stúpaní a klesaní je ideálne napríklad južné Štajersko, región Thermenland. Ten je v Rakúsku známy svojimi kúpeľmi a termálnymi prameňmi, ale aj výborným vínom, tekvicovým olejom a jablkami. Bicyklovať sa tu dá na 3 000 kilometroch cyklotrás, veľmi populárnych je najmä 14 kúpeľných medzi jednotlivými termálnymi prameňmi. Niektoré z nich sú spojené aj s kulinárskymi zážitkami. Nie je asi prekvapujúce, že tá najnavštevovanejšia sa volá Gaumenfreunden, čo sa dá približne preložiť ako Radosti pre podnebie, resp. chuťové poháriky. Vedie z Furstenfeldu do Riegersburgu cez tekvicové polia a vinohrady a obľúbená je (samozrejme) preto, lebo je popri nej množstvo vinárstiev, viech a gastrosprevádzok, kde sa dá občerstviť. Neďaleko Riegersburgu je veľmi známa čokoládovňa Josefa Zottera s čokoládovým „divadlom“, čo v preklade znamená interaktívnu prehliadku čokoládovne s množstvom ochutnávok.
Aj ďalšie cyklistické túry v tomto regióne majú podobné zameranie, čo naznačujú aj ich názvy - Lucullus okolo Bad Waltersdorfu, ktorá má len necelých 13 kilometrov alebo Weintour, teda vínna túra.
Štajersko - cyklistika vo vinohradoch Zdroj: Steiermark Tourism
Ako odznelo na nedávnej tlačovej besede Steiermark Tourismus, kde bol zastúpený aj región Thermenland, o to, aby návštevníci v ňom strávili aspoň jednu noc a lepšie viac, sa tu snažia už niekoľko rokov aj prostredníctvom hosťovskej karty GenussCard, ktorú dostane každý ubytovaný a to už od jednej noci. Zahŕňa vstupy do múzeí, exkurzie a z kulinárskeho hľadiska najmä rôzne ochutnávky vín, olejov a ostatných produktov u miestnych vinárov a farmárov. Všetko zdarma, aj keď niekedy sa treba vopred objednať. Platí vždy od jari do jesene, tento rok od 1. marca do 31. októbra.
Hlavné mesto Štajerska, Graz je tiež jediným mestom v Rakúsku, ktoré sa oficiálne označuje ako Genussstadt, teda mesto (kulinárskeho) pôžitku a týmto titulom sa pýši už desať rokov. Koná sa tu každoročne množstvo podujatí spojených s gastronómiou, najznámejšie je Lange Tafel (Dlhý stôl), kde sa servíruje vždy v auguste špeciálne menu pre stovky hostí a stoluje sa priamo na hlavnom námestí. Na tento ročník, ktorý sa koná 18. augusta boli lístky vypredané už v marci. Ako každé podujatie, ktoré sa koná pod holým nebom, aj toto býva ovplyvnené počasím, preto sa tento rok organizátori rozhodli, že ak bude škaredo, podujatie sa ukutoční nie na ulici, ale v mestskej historickej Stefaniensaal.
Graz - dlhý stôl Zdroj: Steiermark Tourism
Ale už pred tým, od 8. do 19. apríla sa tu koná premiérový ročník Gastro Affairs, podujatia pre odborníkov z oblasti gastronómie, vinohradníkov a potravinárskych výrobcov z južného Štajerska. V máji zase do Grazu už niekoľký krát príde ukázať svoje umenie nielen odborníkom ale každému, kto si kúpi vstupenku, kompletná rakúska kuchárska špička v rámci podujatia Chefdays. Okrem rakúskych kuchárov sem pozývajú aj svetové šéfkuchárske hviezdy. Minulý rok to bol Massimo Bottura, tento rok napríklad šlávna Španielka Elena Azrak.
S kulinárstvom sa ale v Grazi možno stretnúť aj na netradičných miestach, napríklad v múzeu. V Universalmuseum Joanneum, čo je 12 múzeí v Grazi a Štajersku bude od konca apríla do konca septembra projekt Pôžitkárska cesta múzeom. V štyroch z jeho múzeí prezentujú rôzne pristupy k jedlu a pitiu – v Historickom bude expozícia s názvom Stolček prestri sa, v Múzeu ľudovej kultúry Farmárske príbehy, Archeologickom múzeu na zámku Eggenberg Kuchárske tajomstvá starých Rimanov a v Poľnohospodárskom múzeu Stainz zase výstava Od zrna k chlebu. Múzeá sú ďalšou inštitúciou, ktorá zaradila gastro do svojich projektov, už niekoľko rokov totiž funguje v hlavnom meste Štajerska projekt divadelných večerí, teda divadelných predstavení spojených s večerou pred alebo po predstavení.