Viedeň má od pondelka o jednu 2-hviezdičkovú reštauráciu viac. Podľa najnovšieho vydania Michelin Main Cities of Europe sa ňou stala Amador Wirtshaus, ktorú otvorili len pred niečo vyše rokom.

Jej majiteľ a šéfkuchár Juan Amador, ale rozhodne nováčikom medzi ocenenými nie je. Napriek španielskemu priezvisku pochádza z Nemecka, kde sa narodil španielskym rodičom. Postupne tu otvoril a zatvoril niekoľko reštaurácií a každá z nich sa dopracovala k „michelinskej“ hviezde. Keden z jeho podnikov, Amador ich maladokonca najviac – tri, a to od roku 2008 do 2015, než ho zatvoril.  Okrem vyznamenanej rakúskej má jednu hviezdičku od Michelina aj jeho reštaurácia Alma v Singaúre. J. Amador je aj autorom konceptu európsko-ázijskej kuchyne Sra Bua v Kempinski hotel Frankfurt na ktorý nadviazalo viacero reštaurácií tejto siete.

Okrem reštaurácie Amador majú vo Viedni dve hviezdičky ešte podniky Mraz & Sohn
Silvio Nickol Gourmet Restaurant a Steirereck im Stadtpark. V Salzburgu to sú reštaurácie Ikarus a SENNS.Restaurant.

Jednou hviezdičkou ocenili podniky Le Ciel by Toni Mörwald, Edvard, Konstantin Filippou, OPUS, Tian a Walter Bauer, v Salzburgu majú po hviezdičke Carpe Diem, Esszimmer a Pfefferschiff.

V Prahe si hviezdičku udržali podniky Alcron, La Degustation Bohême Bourgeoise a Field. Budapešť má štyri ocenené podniky - Borkonyha Winekitchen, Costes, Costes Downtown  a Onyx a Varšava, aby sme skompletizovali všetkých susedov (okrem Ukrajiny) dva – Atelier Amaro a Senses.  

Okrem hviezdičiek udeľuje sprievodca aj Bib Gourmand za výbornú kuchyňu za priaznivé ceny – v Prahe je takýchto reštaurácií sedem, v Budapešti tri, vo Varšave tri a vo Viedni dvanásť. Zaujímavé je, že je medzi nimi aj druhý viedenský podnik Juana Amadora, Amadors Wirtshaus & Greißlerei. V skutočnosti ide o dva koncepty na jednej adrese – dvojhviezdičková reštaurácia Amador je otvorená len večer a Greißlerei varí každý deň od obeda do večera a jedálny lístok je koncipovaný na tradičné, klasické jedlá a steaky.

Tento rok vyšlo 36.vydanie bedekra a svoje zastúpenie má v ňom 44 miest z dvadsiatich európskych štátov. Najvyššie ocenenie, tri hviezdičky, má 20 reštaurácií, dve 91 podnikov a jednu 386. Ďalších 300 dostalo Bib Gourmand. Celkom bolo v tomto ročníku hodnotených 2328 podnikov.