Preto sú podobné akcie v zahraničí veľmi populárne a chodia na ne tisícky ľudí a sú nielen odbornou, ale aj spoločenskou udalosťou. Napríklad Chef Days do rakúskeho Grazu, ktoré patrí v rámci Európy medzi menšie, príde za dva dni cca 3 000 ľudí a to stojí vstupenka na deň 99 eur, ak ju teda nekúpite rok dopredu.
Svetová špička
Medzi hosťami, ktorí tu varia, býva absolútna svetová špička, napríklad minulý rok tu varil šéfkuchár a majiteľ najlepšej reštaurácie sveta podľa The World’s 50 Best Restaurants The World’s 50 Best Restaurants Massimo Bottura z Osteria Francescana. .
Slovenský gastronomický kongres Gastronomy Slovakia, ktorý bude tento rok 15. októbra v Bratislave je síce čo sa účastníkov týka cca desaťkrát menší ako rakúsky, ale vždy sa sem podarí dostať na pódium niekoho, kto sa môže popýšiť hviezdičkami od Michelina, čo je sen väčšiny gastronómov.
Hviezdy v Bratislave
Tento rok sa organizátorom podaril husársky kúsok – do Bratislavy príde variť šéfkuchár a majiteľ jednej z najlepších reštaurácií sveta, viedenského Steierecku, Heinz Reitbauer. Tá sa v rebríčku The World’s 50 Best Restaurants umiestnila tento rok síce „až“ na 14. mieste (minulé roky bola aj v prvej desiatke), ale dlhodobo je považovaná za najlepšiu reštauráciu v Rakúsku a má dve hviezdičky od Michelina.
Druhou hviezdou bude predstaviteľ škandinávskej gastronómie Ebbe Vollmer z Vollmers restaurant ,Malmo, ktorá má tiež dva hviezdy od Michelina.
Okrem toho sa na pódiu predstavia aj mladí slovenskí šéfkuchári Daniel Marek, Michal Konrád, Jozef Breza, Michael Thiry či Lukáš Hesko. Okrem varenia v „priamom prenose“ bude súčasťou kongresu aj niekoľko odborných workshopov.