Na riešenie ako soliť a zároveň nesoliť prišli v Japonsku, v Rekimoto Lab tokijskej univerzity. Podľa informácií webu Mann.tv, jej pracovníčka, inžinierka a doktorandka Hiromi Nakamura vyvinula vidličku, ktorá dokáže minimalizovať spotrebu soli bez toho, aby mal človek pocit, že je niečo nedosolené a teda mdlé a bez chuti. Soľná vidlička funguje na princípe zmanipulovania chuťových buniek, takže jedlo sa im zdá slané, aj keď v skutočnosti slané nie je.

Ako to funguje? Doktorandka integrovala do vidličky dve elektródy, ktoré, keď si dá človek sústo do úst, sa dostanú do kontaktu s jazykom a chuťovými bunkami. Zapínajú sa tlačidlom na držadle vidličky a jedlo a jazyk sa tak „elektrizujú“ a stimulujú chuťové bunky na jazyku. Tie posielajú do mozgu signály slanosti, ich intenzita sa dá dokonca regulovať. Takže pokiaľ sa vidlička dotýka jedla alebo jazyka, chutí sústo „slano“. Zvýrazniť sa takto dá aj kyslá chuť.

Japonská vedkyňa tvrdí, že sa so slanou vidličkou stravuje už tri roky a uisťuje, že elektrický prúd v nej je taký slabý, že telu neuškodí. Nie je nám ale jasná „maličkosť": ako môžete s vidličkou v ústach dané sústo jedla napríklad požuť.