Tých majiteľov a prevádzkovateľov reštaurácií, fastfoodov i bistier, ktorí sa kedysi na viedenskom letisku rozhodli, že svoje prevádzky umiestnia na Terminal 2, sa to netýka, nemusia horekovať nad silnou konkurenciou. Ale tí, čo sídlia najmä na prvom podlaží Terminálu 3, kde vybavujú cestujúcich odlietajúcich s Austrianom, Lufthansou a ich partnermi zo Star Alliance, určite aspoň potichučky zatínajú zuby nad novými prírastkami.
Štyridsaťtriročný svetoznámy Brit Jamie Trevor Oliver tam totiž čoskoro dá meno už tretiemu Jamieʹs podniku, baru s exkluzívnymi koktailmi a drinkami i množstvom jednohubkových a snackových variácií. Nové podniky so svojim meno otvára aj napriekfinančným problémom, o ktorých sa nedávno v médiách písalo.
Schwechat je prvým letiskom, kde sa rozhodla táto gastronomická celebrita minulý rok usadiť. Vybral si plochu 800 štvorcových metrov na strategicky významnom mieste za duty free obchodmi, kade prechádzajú cestujúci do dvoch veľkých „gejtov“ a k nástupným mostom do lietadiel.
Najprv samobslužná Deli
Prvou z troch prevádzok je jeho rýchly take-away koncept Jamieʹs Deli s množstvom čerstvo pripravených talianskych jedál, ktoré cestujúci neje na mieste. Vzhľadom je to klasické talianske bistro, zdobené pestrými obkladačkami a rôznymi farebnými prvkami. Hosť si zo samoobslužného pultu vyberie z množstva toastov, bagiet, pizzí a šalátových variácií, prípadne doplní jedlo aj o smoothie či iný nápoj, zaplatí, vezme si nákup k sedadlám v „gejte“ a zje pri východe k svojmu lietadlu. Prípadne si môže jedlo vziať aj na palubu. Od piatej ráno tam podávajú aj raňajky s ešte teplými croissantmi.
Vedľa je zasa je osvedčený koncept Jamieʹs Italian, vyhľadávaný od Kanady cez Spojené kráľovstvo Rusko, Singapur, až po Austráliu. Je to reštaurácia s obsluhou rustikálne riešenom priestore, kde si môžu posedieť ľudia, ktorí sa nenáhlia, majú čas jedlo si vychutnať a dať si aj pohárik prosecca, vyberaných talianskych bielych i červených vín či talianske pivo. Jedálny lístok postavil Oliver na sviežej nekomplikovanej chutnej talianskej kuchyni bez akýchkoľvek konzervantov. Za dodávateľov potravín si jeho ľudia vyberajú prvotriednych producentov potravín z okolia letiska.
Priťahuje meno z obrazovky
Už od prvého dňa v prvom roku prevádzky Jamieʹs Deli priťahuje cestujúcich práve vďaka Oliverovmu menu, ktoré takmer každý pozná z kuchárskych televíznych šou, ale mnohí jeho pokrmy prvý raz mohli jesť nielen očami práve na viedenskom letisku. Na otvorení svojich viedenských letiskových podnikov Oliver vraj však osobne nebol. Na gastronomické impérium na franchisingovom princípe má svojich ľudí, vo Schwechate sa o všetko od zariaďovania prestorov až po prevádzku stará veľká londýnska spoločnosť SSP Group plc - The Food Travel Experts.
Na ktoré ďalšie letisko Oliver upriami pozornosť, zatiaľ nevedno.