Ubytovacie a stravovacie zariadenia sú miestami, kde sa stretáva najviac ľudí, preto Prezídium Asociácie hotelov a reštaurácii Slovenska sa na základe vyhodnotenia všetkých dostupných informácií o súčasnom stave rozhodlo vydať odporúčanie ubytovacím zariadeniam, aby v záujme zodpovedného prístupu uzatvorili ubytovacie prevádzky v čo najskoršom termíne. Cieľom tohto odporúčania je pomôcť aj týmto spôsobom eliminovať šírenie ochorenia a dostať čo najskôr situáciu späť do bežného režimu.
Toto odporúčanie sa netýka ubytovacích zariadení, ktoré poskytujú služby dlhodobého prenájmu robotníkom a iným pracovníkom, ktorí využívajú tieto služby kvôli výkonu práce v danom mieste , a rovnako sa netýka ubytovacích zariadení, ktoré poskytujú ubytovacie služby prevažne firemnej klientele V týchto prípadoch je potrebné brať na zreteľ fungovanie priemyselných a iných odvetví, ako aj potreby ubytovania pre jednotlivých zložiek štátu.
Podobné, nie odporúčanie, ale nariadenie od spolkovej vlády a krajinských vlád dostali hotely v rakúskych lyžiarskych strediskách. Tie predčasne končia prevádzku a od pondelka musia byť všetky ubytovacie zariadenia v nich zatvorené.
Rio Restaurant patrí do skupiny Medusa a má od soboty 14.3. zatvorené Zdroj: Medusa
K zatvoreniu svojich prevádzok pristúpila aj najväčšia slovenská gastro spoločnosť Medusa. Tá včera večer zatvorila všetky svoje podniky, otvorené ostávajú jedálne v biznis centrách a u veľkých korporátnych klientov. „Spoločenská zodpovednosť má ďaleko vyššiu hodnotu, ako stratené tržby,“ hovorí CEO skupiny Peter Štecko. „V súčasnej ťažkej a vážnej situácii považujem za prvoradé chrániť zdravie našich kolegov a zákazníkov, a aj takto prispieť v boji s koronavirusom,“.
„Naše reštaurácie sú a musia byť spájané s pozitívnym zážitkom, čo je teraz nemožné. Príde mi nemysliteľné takto pokračovať ďalej. Z týchto dôvodov od soboty zatvárame až do odvolania všetky naše prevádzky tam, kde je to možné, a okrem tých, ktoré plnia servisnú funkciu. Vyzývam týmto prevádzkovateľov shopping centier, aby nám umožnili zatvoriť naše prevádzky. Zároveň prosím aj ostatných prevádzkovateľov gastro zariadení, aby takýto krok zvážili. Som presvedčený, že za predpokladu solidárnej spolupráce súčasnú bezprecedentnú situáciu spoločne zvládneme,“ uzatvára P. Štecko.
Niektoré ďalšie bratislavské reštaurácie riešia súčasnú situáciu tak, že hostia si môžu jedlo objednať vopred ale nezjedia ho v reštaurácii, ale si preň prídu. To robí napríklad Kogo Ristorante dal 2005. Iné zriadili donáškovú službu, napríklad Bencik Culinary Group, či Korzo. Reštaurácia Afrodita Mariána Fila v Čereňanoch zase ponúka, že prídu navariť priamo do domácností.
Prerušenie prevádzky ako prejav spoločenskej zodpovednosti je známe aj z Talianska posledných dní, tam tiež reštauratéri vyzývajú kolegov, aby svoje podniky zatvorili. Ako jeden z prvých to urobil slávny Massimo Bottura, ktorého reštaurácia Osteria Francescana v MOdene bola vyhlásená niekoľko krát za najlepšiu reštauráciu sveta.
Česká republika prevádzku reštaurácií v nákupných centrách už zakázala a tiež od dnes zakázala prítomnosť verejnosti v stravovacích zariadeniach, okrem tých, ktoré slúžia ako zamestnanecké stravovanie. V reštauráciách je povolený len predaj jedla cez okienko.