Keď pred časom oznámili, že európske finále najprestížnejšej svetovej súťaže kuchárov Bocuse D´Or sa bude konať v roku 2016 v Budapešti, bola to malá senzácia a mnohí to považovali za ďalší dôkaz napredovania maďarskej gastronómie.
Včera sa udiala ale ešte väčšia senzácia – európske finále vyhral domáci, maďarský tím pod vedením šéfkuchára Tamása Szélla. Maďari tak prelomili dlhoročnú hegemóniu škandinávskych a francúzskeho tímu, ktoré v Bocuse D´Or dominovali v minulých rokoch. Pritom na súťaži sa vôbec prvý krát zúčastnili v roku 2013, vtedy tím tiež viedol Tamás Széll. Na druhom a treťom mieste už bolo aj tento rok všetko „po starom“, umiestnili sa na nich tímy Nórska a Švédska. Najlepšie jedlo z ryby pripravil tím z Islandu, najlepšie mäsové Francúzi, najlepší pomocník šéfkuchára je zo Švédska.
Z európskeho finále postúpili do svetového, ktoré sa koná vždy v Lyone rok po európskom, okrem troch víťazných tímov Francúzsko, Island, Fínsko, Holandsko, Švajčiarsko, Belgicko, Dánsko a Estónsko. Celkovo súťažilo 20 tímov, slovenský medzi nimi nebol. U nás sa národné finále, ktoré je podmienkou účasti v európskom, podarilo zorganizovať zatiaľ len raz, v roku 2010. Mnohí slovenskí šéfkuchári však boli v hľadisku, keďže finále prebiehalo u našich susedov. Príležitosť si nenechali ujsť napríklad Jardo Žídek, Martin Korbelič, Vojtech Artz či Peter Ďurčo, podľa ktorého atmosféra v hale bola lepšia ako na hokejových či futbalových štadiónoch.
Šéfkuchár víťazného tímu Tamás Széll (34) je sous chefom v budapeštianskej reštaurácii Onyx, ktorá ako druhá v Maďarsku dostala hviezdičku od Michelina a aj si ju doteraz drží. Podľa rozhovoru, ktorý poskytol portálu index.hu , sa na súťaž pripravovali 4,5 mesiaca. Na svetové finále , ktoré bude 24.-25. Januára v Lyone, sa plánujú začať pripravovať od augusta.
Bocuse d Or - Tamás Széll Zdroj: index.hu