Možno sa teraz čudujete, ale ja si bez neho neviem predstaviť leto. Tibi kryštáliky alebo japonské vodné kryštáliky dokážu s naším telom zázraky. Prečistia náš organizmus od toxických látok, posilnia imunitu, dodajú vitalitu a hlavne vytvárajú prospešné vitamíny, látky a baktérie potrebné pre každodenný zdravý život.
Právom ho označujú za nápoj tretieho tisícročia a bez problémov jeho prípravu zvládnete aj vy. Potrebujete tibi „zrnká“ (dostať ich v bio obchodoch alebo si ich možno kúpiť aj v internetových obchodoch) ktorých vynikajúcou vlastnosťou je, že veľmi rýchlo rastú a množia sa.
Vodný kefír (2) Zdroj: Flickr
Aby ste si vytvorili základ na kvasenie, musíte rozmiešať cukor v prevarenej alebo neperlivej stolovej vode (vyhýbajte sa chlórovej vode a kovovým predmetom), pridať kryštáliky, sušené ovocie a citrón.
Všetko nechajte tri dni kvasiť, preceďte nápoj do uzatvárateľnej sklenenej fľaše a odložte do chladničky. Takto pripravený nápoj vám chuťou bude pripomínať burčiak. Môžete ho však precediť do fľaše a podľa vašej chuti pridať kávové zrná, marhule či uhorky. Nechajte ho však jeden deň fermentovať a potom ho preceďte do fliaš.
V prípade, že sa vám nebude chcieť fermentovať, tak môžete nápoj dochutiť domácim sirupom alebo ovocným džúsom. Vypite ho však čo najskôr a stále udržujte v chlade, aby nenastalo kvasenie. Pri dlhšom kvasení sa môže v nápoji objaviť malé množstvo alkoholu.
Jaroslav Žídek, šéfkuchár Riverbank Restaurant 2 (1) Zdroj: Riverbank
Výhodou tibi kryštálov je aj to, že ich môžete využiť viackrát, len ich stačí prepláchnuť studenou nechlórovanou vodou. Skúšať môžete rôzne varianty, treba si nájsť svoj vlastný obľúbený recept. Budem rád, ak sa s ním spolu so mnou podelíte. V prípade, že by ste nevedeli zohnať tibi kryštáliky zohnať , tak u nás v reštaurácii vám ich pre domáce použitie s radosťou darujeme a zabalíme vám k nim aj jednoduchý návod.
Autor je spolupracovník TREND-u a šéfkuchár reštaurácie Riverbank