Tak to bolo aj v prípade Miroslava Zamišku, šéfkuchára reštaurácie Grand Restaurant v Grand Hotel Kempinski High Tatras na Štrbskom Plese. Menu, ktoré zostavil spolu so svojím tímom a jeho príprava trvala niekoľko týždňov, je inšpirované tatranským lesom a všetkým tým, čo v ňom rastie a žije.
Šéfkuchár podľa M. Zamišku v podstate neustále rozmýšľa nad jednotlivými chuťami, kombinuje ich a nebojí sa experimentovať ani s rôznymi textúrami. “Aj obyčajný divoký zajac v lese môže u šéfkuchára prebudiť ďalšie nápady a asociácie. Už ako malé deti sme vedeli, čo je najobľúbenejšia potrava zajaca. Preto sme do nášho jedla zakomponovali celú baby mrkvičku aj s vňaťou. A takto pomocou vytváraní asociácií vznikalo celé menu,“ vysvetľuje.
Pri tvorbe dezertu sa šéfcukrár hotela Martin Gaňa inšpiroval zase letnou cestou do práce. Pri pohľade z tatranskej električky videl spadnuté stromy porastené machom a okolo nich kríky s lesnými plodmi. Signature dezert High Tatras Forest tak pripomína tatranskú lesnú čistinku a je v ňom lesné ovocie, ihličie z borovice, jedlý mach, jedlé kamienky či stromy vytvorené z čokolády.
„Našich hostí sme chceli prekvapiť niečím netradičným, preto sme sa pri tvorbe menu inšpirovali tatranskou prírodou. Použili sme najmä lokálne suroviny a prísady z lesa a okolia. Nechýbajú v ňom ani bylinky z našej vlastnej záhradky a jedlé kvety na dozdobenie,“ vysvetlil šéfkuchár.