Dnes ho slávnostne predstavia. Ale, aj keď neviem, o aký produkt z portfólia hurbanovského pivovaru ide, už sme si s ním potykali. Lebo toto pivo sa pije samo. Hlavne, keď je vonku horúco. Pivo má ľahké svieže telo a výraznejšia horkosť z neho robí nevšedný zážitok. Prvý dúšok jemných pivárov šokuje v dochuti horkosťou. Stratí sa po druhom dúšku. Hrdlo si zvykne a chce druhú, tretiu, štvrtú dávku.

Ako životom dosť odpitý pivár som pozval na hlty neznámeho  piva moju presnú ženu. Rodová vernosť u nás ide aj cez pivo. Podľa nej nemá pivo pevné telo ako mocný chlapský ležiak. Je však výnimočne svieže hlavne na leto. Ale, horkosť mi veľmi nesedí, povedala. Daj si ešte aspoň malý ženský glg, vravím jej. Výnimočne ma poslúchla.  Po druhom dúšku korigovala. Kombinácia sviežosti a horkosti v nej vzbudila nevšedný zážitok. Okrem toho sa jej páčila medová farba piva.

Každé pivo je pokus ako nahromadiť chute. Máme výročie našej Československej republiky. Toto horké pivo je „na horké dny“. Pre mladých,  po česky je horký horúci. Najlepšie sa bude neznáme pivo piť, ak sa teplomer zblázni a bude utekať po grádoch do neba. Je to prosto pivko „na žízeň“.

Odporúčal by som ho zaradiť do horeca sektoru čapované. Z fľašky nevyznie jeho pevná pena. Je ale štýlové pre sofistikovanú pivnú spoločnosť. Mne chutilo, keď som k nemu počúval Petra Hapku, Janku Kirschner a Dežka Ursínyho. No dá vypiť, ak máte jemne pustený Status Quo a Elán.

K jedlu sa k nemu hodí grilovaná pražma bez medvedieho cesnaku a iné mäská na grile. Horkosť v dochuti totiž umocní dym.

P.S. Tajomné pivo po pár dňoch odhalilo závoj. Nás teší, že sme vystihli to, ako pivovarníci z Hurbanova charakterizovali pivnú novinku.

Ide o nové pivo Corgoň Rekord 12%. Podľa informácie z Hurbanova je to „pivo plnej, výrazne horkej a intenzívne chmeľovej chuti, ktorého korene vychádzajú z viac ako 100-ročnej nitrianskej pivovarníckej tradície.“ Uvarili ho totiž podľa pôvodnej receptúry z roku 1970.

Za svoju chuť vďačí vyššiemu podielu neprekvasených cukrov, pričom si zachováva typickú horkosť Corgoňa v dôsledku pridaniu väčšieho množstva chmeľu. Pivná novinka sa bude od polovice mája výhradne iba čapovať v Horeca segmente. Sme teda radi, že našej redakcii sa dostalo cti, že sme ho mohli testovať vo fľaškovej verzii