V najväčšom rakúskom lyžiarskom združení Ski Amade, do ktorého patrí päť regiónov v Salzbursku a Štajersku napríklad organizujú od 10. do 17. marca Ski & Wein Genusswoche, čo sa dá preložiť ako lyžiarsky a vínny pôžitkársky týždneň.
Jeho vrcholom má byť najvyššie položený farmársky trh v Alpách, čo znamená, že v stánkoch a na stolíkoch pred horskými chatami budú ponúkať lokálni producenti z údolí svoje vlastné mäsové i mliečne výrobky, ryby, najmä pstruhy, nátierky, džemy, med, nakladanú zeleninu, domáce chleby, pečivo a koláče, bylinkové čaje, ovocné šťavy, aj pálenky a víno. Je to aj príklad perfektnej spolupráce chatárov, majiteľov reštaurácií a farmárov. Mnohé z potravín nakupujú kuchári priamo u dedinčanov. Vyzreté korenisté syry sú z mlieka kráv a oviec, ktoré sa v lete pásli na tamojších horských lúkach, šunka, klobásky a slanina z lokálnych biochovov, morský a lúčny med je z úľov pri chatách a majitelia chát zbierajú v lete lesné plody a sušia bylinky na čaje. Predávať sa budú chleby s masťou, oškvarkami, domáce sladké i slané mäsové či zeleninové šišky, horúce čaje, šnaps na zahriatie, varené vínko. Najvyššie položená chata, pred ktorou budú farmári ponúkať svoje výrobky, je vo výške 2 700 metrov.
Bauernmarkt v Alpách Zdroj: www.grossarltal.info
V jednotlivých strediskách Ski Amadé chystajú aj ďalšie podujatia. Už 6. marca bude napríklad v bežkárskej škole v Ramsau popoludňajšia koštovka vín z pivníc v Štajersku. Dvadsaťdva certifikovaných horských chát a reštaurácií v počas tohto týždňa na jedálnom lístku regionálne špeciality z regionálnych produktov a k ním vína z uznávaných pivníc. Inde zasa bude Snow & Beef s vyberanými jedlami z kvalitnej hovädziny.
Ochutnávka vína v Ramsau Zdroj: Ski Amade
V stredisku Grossarl budú počas tohto týždňa v hoteloch, ktoré sa zapoja do podujatia, galavečere aj s párovaním vína, robia tu aj vínnu cestu Weinroas, kde budú v zapojených hoteloch rakúski top vinári ponúkať svoje vína. Fungovať to bude ako klasická vínna cesta, len sa nebude s vínnym pasom chodiť po pivniciach, ale po hoteloch. Pre tých, ktorí netrpia klaustrofóbiou v lanovke a strachom z výšok, robia Gondeldinner, teda večeru v gondole. Začína ako klasická večera aperitívom, k jedlu sa budú podávať vína od burgenlandských vinárstiev, akurát prostredie bude netradičné.
Vyzdobená gondola počas večere Zdroj: www.grossarltal.info
Podujatia sú naplánované tak, aby bolo každý deň niečo, napr. galavečere sú 12. a 15.3., vínna cesta 14. marca, večera v lanovke 13.3., len trh je počas celého týždňa.
Kulinárske podujatia vyvrcholia 25. marca na zasneženom svahu Planai tretím ročníkom najväčšej rakúskej zimnej grilovačky s majstrami z Akadémie grilovania.