Podľa riaditeľky Zuzany Vaňovičovej sú jediným hotelom, kde sa hosť môže – v podobe pozornosti podniku – zoznámiť so starodávnym nápojom.. Pálenku z vína a byliniek si pripravovali templárski tzv. červení mnísi vo svojom kláštore na vrchu  Mních. Z neho vlastne hotel dostal svoj názov. „Historické pramene hovoria o tom, že bývalí ochrancovia Jeruzalema zanechali svoje stopy aj na Liptove. A tak hoci sme horským hotelom, máme čo hosťom povedať aj v historickom kontexte.“

Vchod stráži pieskovcová socha templára. Hosťa na recepciu neomylne dovedie aj templársky kríž z terakotovej mozaiky, reštaurácii zase dominuje ohňový stĺp a reliéf „poslednej večere“ templárskych bojovníkov. V Rytierskej sále nájde ďalšie artefakty rádu - sochy, kované predmety i maľby na stenách. Hlavný luster v nej dostal tvar slnečnej sústavy a hostia s klasickým vzdelaním si na ňom prečítajú latinské odkazy. Fanúšika dejepisu oslovia aj kópie výsadných listín, ktorými kráľ Matej Korvín potvrdil Bobrovcu postavenie slobodného kráľovského mesta. To všetko sú lákadlá, priťahujúce do hotela najmä rodiny s deťmi. Tie pri výbere dovolenky hľadajú najmä možnosti aktívneho oddychu a spoločných športových aktivít – v prípade Liptova napríklad turistiku a horskú turistiku, lyžovanie, vodné športovanie na Liptovskej Mare, cyklistiku. V duchu hesla „škola hrou“ tam ale najmä deti dostávajú bonus navyše – pocit dobrodružstva.

Mních Bobrovec - ext Zdroj: Archív S. Hudecovej

„Spojenie s templármi využívame aj v kuchyni. V Pustovni starého mnícha, kde hostia môžu posedieť v rozprávkovejšom prostredí než je hotelová reštaurácia, pripravujeme jedlá podľa starých templárskych receptúr. V krbe sa niekedy naraz opekajú dve prasiatka a koncom jari a v letnej sezóne najmä grilujeme,“ šéfkuchár Adam Czirák spomína aj tematické večere s pivom alebo vínom z neveľkého modranského vinárstva Miroslava Dudu. Romantickej atmosfére napomáha personál oblečený v mníšskych hábitoch

Kým sa dospelí zabávajú svojim spôsobom, deti kŕmia tristo pstruhov v hotelovom rybníku a behajú za zvieratami v tzv. Noemovej arche - zajacmi, kozou, prasiatkami , bažantmi, mačkami a mačiatkami, poníkom, husokačkami a sliepkami... Mimochodom, tie sú nielen súčasťou minizoo, ale aj kulinársky užitočné. Do kuchyne dávajú vajíčka tak, ako z hotelovej záhrady do nej putuje drobné bobuľovité ovocie a bylinky.  „Presne v duchu života templárskych mníchov – dopestovali a dochovali si veľa surovín a potom z nich pripravovali domáce špeciality. My sme takisto sebestační v pečení chleba, robíme si domácu čalamádu, tlačíme vlastnú sudovú kapustu, sušíme bylinky na čaj, vyrábame vlastné rezance do polievky, zavárame,  a najmä deťom chutí náš vlastný sirup,“ teší sa šéfkuchár Adam Czirák.