Hotel Devín, ktorý leží na nábreží Dunaja metropoly Slovenska, oslávil minulý rok šesťdesiate výročie svojho založenia a ešte dva roky predtým prešiel rozsiahlou rekonštrukciou. Deväťdesiat percent ponuky z jedálneho lístka Francúzskej reštaurácie tvoria práve špeciality z mäsa a sladkovodných rýb. „Skladba jedál vychádzala z polohy Bratislavy, ako križovatky kultúr a chutí. No dával som dôraz predovšetkým na dve veci: že máme Francúzsku reštauráciu a sme na Slovensku. Snažil som sa prezentovať čo najviac jedál založených na domácich produktoch. Napríklad, nemáme v lístku morské ryby, tie môžeme jesť na dovolenke, lebo pri mori sú vždy čerstvé. Namiesto toho ponúkame hosťom naše sladkovodné ryby, ktoré majú tiež svoje čaro a kúzlo...“ hovorí šéfkuchár Miroslav Milučký. Prelínajú sa tu malomeštiacke chute, je tu cítiť vplyv Budapešti, Viedne či Českej republiky. V menu sa objavujú lokálne tradičné jedlá, ale aj také, ktoré bežne nenájdete. „Varíme hlavne zo surovín od domácich, ale aj rakúskych dodávateľov s dôrazom na garanciu kvality,“ dopĺňa šéfkuchár Miroslav Milučký.
Výzva vyjsť z tieňa hotelovej reštaurácie
Klientelu Francúzskej reštaurácie Hotela Devín tvorí zmes ľudí z radov zahraničných hostí ubytovaných v hoteli, ale stále sa zvyšuje aj počet Bratislavčanov, ktorí si radi vychutnajú dobré jedlo v exkluzívnom prostredí.
Tento trend sa snažia podporiť aj ponukou „Obedov u Francúzov“, ktoré predstavili v priebehu posledných mesiacov. Bližšie tento zámer vysvetľuje Daniel Kulla, obchodný riaditeľ Hotela Devín: „Uvedomujeme si, že stolovanie v reštaurácii s francúzskou obsluhou a výberom jedál a la carte si vyžaduje čas. Večer si ho už ľudia a hostia našej reštaurácie vedia naplánovať, avšak počas obeda sú manažéri či „bežní” zamestnanci časovo obmedzení a nemôžu si dovoliť venovať obedu hodinu či viac.” To však neznamená, že by kvalita obedov mala pokrivkávať. Naopak, práve tu cíti Francúzska reštaurácia príležitosť. Podľa Daniela Kullu nie je totiž možné ponúknuť kvalitný obed za cenu gastrolístka. Dodáva: „Cenu našich obedov sa snažíme nastaviť tak, aby sme si stále mohli dovoliť variť z kvalitných surovín a poskytnúť našim hosťom gastronomický zážitok aj počas limitovaného obedového času.“ Novinka Obedy u Francúzov ponúka reštaurácii možnosť pritiahnuť novú klientelu zo stredného a vyššieho manažmentu firiem v bratislavskom Starom meste. Veď prečo aj nerozšíriť informácie o jej kvalitnej kuchyni do celej Bratislavy? Domáci návštevníci vo všeobecnosti navštevujú hotelové reštaurácie skôr sporadicky. A to je podľa vedenia reštaurácie chyba. Tí, čo váhajú, prichádzajú o gastronomické zážitky v reštaurácii Hotela Devín.
Hostia sa viac zaujímajú o kvalitnú stravu
Počas obedov, keď prichádzajú hostia na menu, majú tiež príležitosť zoznámiť sa so zaujímavou ponukou a la carte ponuky francúzskej reštaurácie. Prvé ohlasy od stálych i nových hostí sú podľa vedenia reštaurácie veľmi pozitívne a obedy u Francúzov naozaj inšpirujú k ďalším návštevám. Ani sa nečudujeme, veď s trojchodovým menu v tejto podobe sa v bežných reštauráciách málokedy stretnete. Čo by ste povedali na bravčovú panenka konfitovanú v masle s listovým špenátom či sumca pošírovaného v zelenine a víne s kukuričnou polentou alebo špecialitu pečené kačacie stehno s červenou kapustou na karameli a viedenskou knedľou? Ak patríte k vegetariánom alebo držíte nejakú diétu, určite si vyberiete z čerstvej obedovej ponuky, pripravenej na každý deň – fit obed alebo vegetarián. Podľa marketingového riaditeľa Daniela Kullu sa postupne menia stravovacie návyky ľudí a rastie skupina tých, ktorí si radšej priplatia za kvalitu. Stále viac ľudí sa zaujíma o zdravú stravu, čerstvé lokálne suroviny, ako aj spôsob ich prípravy. Zamýšľa sa: „Samozrejme, že bude ešte trvať roky, kým sa takto bude správať väčšina populácie na Slovensku, ale trend je jednoznačne pozitívny – hostia si uvedomujú, že kvalitná strava je pre ich zdravie veľmi dôležitá.“
Ak sa chystáte s kolegami z práce alebo obchodnými partnermi na rýchly chutný obed v centre mesta, v Hoteli Devín určite oceníte i bezplatné parkovanie pre hostí Francúzskej reštaurácie na hotelovom parkovisku.