Dovolenkové destinácie nie sú len hotely, pláže a staré mestečká či tradičný vidiek. Gastrocestovateľ Tomáš Kubuš nevynechá ani pouličné reštaurácie.
,,Najlepšie je vždy riadiť sa svojím sedliackym rozumom. Ak vám stánok s jedlom na prvú „nevonia“, radšej sa mu vyhnite,” znie prvá rada skúseného odborníka pre webový portál dobrejedlo.pluska.sk.
Odkiaľ však vziať tipy, kam ísť za tým najlepším streetfood? Kubuš vraví, že vynikajúce tipy získal hlavne od domácich, ktorí rozprávali o jedle s nadšením. Tak získal recenzie od “priateľského taxikára, recepčného či čašníka” a nesklamali ho.
Do Varšavy na zapiekanku
Talianska kuchyňa prenikla do celého sveta, ale stále je v nej čo objavovať. Kubušovou topkou je pizza fritta, vypražená zatvorená pizza z Neapola. Ale všetky cesty nevedú len do Talianska.
,,V Sarajeve zas musíte na čevapi s čerstvou chlebovou plackou a pohárikom čaju. Poľskú zapiekanku robia vo Varšave takú dobrú, že sa za ňou oplatí cestovať hoci celý deň, no a v islandskom Reykjavíku som ochutnal úplne najlepší hotdog na svete,” dodáva Kubuš.
Domáci streetfood
Dovolenka sa nemusí končiť prekročením slovenských hraníc a neskôr nástupom do práce. Zahraničné tipy na dobrý ,,domáci” streetfood si môžete vziať so sebou a aspon na chvíľu sa vrátiť tam, kde to dobre voňalo a ešte lepšie chutilo. Tomáš Kubuš si takto často pripravuje milované souvlaki.
,,Základom mäska je dobrá marináda, čiže olivový olej, soľ, čierne korenie, voňavé oregano a čerstvá citrónová šťava. Mäso v nej nechajte odpočívať minimálne hodinku a potom ho opečte na grile alebo drevnom uhlí. K tomu tzatziki, teplá pita a ste na gréckej pláži,” uzatvára Kubuš.