Prístup k jedlu by nemal spôsobovať stres. Registrovaná dietologička a autorka kuchárky Kylie Sakaidaová prišla s konceptom stravovania bez stresu, ktoré stojí na jednoduchosti a uvoľnení tlaku z toho, či jeme „správne“.
„Cieľom je zjednodušiť plánovanie jedál a samotné varenie,“ vysvetľuje na webe CNBC. Zároveň odporúča znížiť stres z rozhodovania. Podľa nej vôbec nemusíme jesť dokonale – ide skôr o dlhodobú rovnováhu.
„Jedno jedlo neovplyvní váš pokrok. Netreba mať obavy, že všetko musíme jesť bezchybne,“ dodáva. Pomôcť si pritom možno aj konzervami a mrazenými potravinami či zvyšovaním príjmu vlákniny a vody v strave.
„Stravujem sa rôznorodo. Snažím sa kombinovať rastlinné aj živočíšne bielkoviny a, samozrejme, čo najčastejšie dodržiavať vyvážený tanier.“ Za vyvážený tanier považuje rozdelenie: polovica taniera zelenina a ovocie, štvrtina bielkoviny a štvrtina škroby. Nejde o pravidlo pri každom jedle: „Viem, že by to bolo pre mňa nerealistické. Preto sa snažím, aby boli raňajky a obed čo najjednoduchšie.“
Takto vyzerá jej bežný stravovací deň:
Raňajky: slané ovsené vločky alebo smoothie, zvyčajne pripravené vopred
Obed: šaláty, wrapy alebo rezance v zaváracích pohároch
Olovranty: kombinácie vlákniny a zdravých tukov, napríklad popcorn a pečený cícer, mrkva s tvarohovým dipom alebo jablko s arašidovým maslom
Večera: tofu, kura, hovädzie alebo ryba s bielou či hnedou ryžou a zeleninou
Odborníčka ľuďom radí, aby si recepty najprv pozbierali, následne spísali všetky ingrediencie ako pri nákupe a premýšľali efektívne. „Napríklad, ak v dvoch receptoch figuruje kel a v jednom aj špenát, pokojne použite len kel – ušetríte a zároveň spotrebujete všetko, čo kúpite,“ hovorí.
Jej prístup ukazuje, že zdravé stravovanie môže byť jednoduché, pestré a najmä udržateľné bez neustáleho tlaku na dokonalosť.