V priestoroch štvorhviezdičkového košického hotela Zlatý Dukát  sa uskutočnilo vo štvrtok 5. júna 2008 večer soirée, na ktorom sa predstavili výberové rakúske vína z portfólia spoločnosti Vino Austria v sprievode miestnej modernej gastronómie.

Desiatim mokom z produkcie vinárstiev Tschida, Johanneshof Reinisch a Heribert Bayer sekundovalo menu piatich jedál pripravené pod taktovkou Pavla Kuchára, Chef de Cuisine hotela Zlatý Dukát. Dokonalý zážitok umocnilo špičkové nemecké sklo na víno značiek Zwiesel 1872 a Schott Zwiesel, ktoré na ochutnávku poskytla spoločnosť V&B - SK , s.r.o.

Biele vína

Na úvod sa nalieval kvietkovo-ovocný Bouvier blanc 2007 z vinárstva Tschida sídliacom v severnom Burgenlande. Príjemná sviežosť tohto ľahkého vína potešila.

Súvisiace články

Nasledovalo Cuvée Dialog 2007 (50% sauvignon blanc, 50% chardonnay) so zaguľatenou fazónou od spoločnosti Johanneshof Reinisch z Thermenu v sprievode delikátnej Mušle sv. Jakuba s bylinkovou krustou. Skvelé a lahodné, tak trochu afrodiziakálne snúbenie!

Tretím bielym médiom večera bolo barikové Chardonnay Lores 2006, opäť z produkcie Johanneshof Reinisch. Pán Berdák, šéf spoločnosti Vino Austria, mok predstavil ako ukážku medzinárodnej štylistiky odrody v rakúskom podaní, a nemýlil sa.

Vyspelé žlté tóny ananásu, manga, citrusov a jemného karamelového toastingu v pohári boli spoločne s uhladenou chuťou vína na podnebí dôstojným partnerom Morského čerta na listovom špenáte s olivovým pyré na tanieri.

Červené a sladké vína

Nasledujúcich šesť červených médií sa predstavilo v sprievode dvoch výborných jedál. Na zahriatie a zavínenie nových pohárov sa nalievalo ľahké a jemné ovocné Cuvée Heideboden 2007 z burgenlandského vinárstva Tschida (asambláž kabernetov, merlotu a zweigeltu).

Aj ďalšie dve vína boli určené na priame prechutnanie, bez sprievodu s jedlom. Pinot Noir In Signo Tauri 2003 od Heriberta Bayera sa urodil na polohe Hochberg, ktorá patrí k najlepším v strednom Burgenlande.

Tunajšie staré kry dávajú pri zbere len limitované výnosy, čo sa spolu so špičkovou starostlivosťou o hrozno a víno v procese výroby podpisuje pod vysokú kvalitu dorábaných mokov. Pinot nezaprel svoj klasický senzorický profil a predstavil sa v podobe likérových tónov čerešní s jemnou herbálnou a príznačnou animálnou nuansou. Na podnebí potešil harmonickou chuťou červeného a čierneho ovocia. Mimochodom, bol to práve Heribert Bayer, ktorý sa vo veľkej miere zaslúžil o návrat rakúskych vín na medzinárodnú scénu po dietylénglykolovom škandále v 80. rokoch minulého storočia.

Ďalšou senzorickou ukážkou bola najpestovanejšia rakúska modrá odroda Zweigeltrebe Fuchsloch 2006 z vinárstva Tschida. Zweigelt bol vyšľachtený v dolnorakúskom Klosterneuburgu (1922) a je krížencom variet St. Lauren x Blaufränkisch. Poskytuje ľahšie ovocné vína s tónmi čerešní, višní až čokolády, ktoré sa lahodne popíjajú, rovnako ako prezentovaný Fuchsloch.

Druhá, vyspelejšia triáda červených mokov večera sa prezentovala v sprievode ďalších špecialít hotelovej kuchyne.

Teľacie medailóniky s májovkami a bylinkovými zemiakovými prstami v tandeme so skvelou Blaufränkisch In Signo Sagitarii 2004 z burgenlandského Hochbergu od Heriberta Bayera (podobne ako výborný Pinot In Signo Tauri) patrili k vrcholom večera.

Čokoládovo-škoricové noty bariku spolu s odrodovými notami sliviek očarili vo vôni vína, ľúbivé sladké tmavé ovocné tóny zasa v jeho chuti. Tieto atribúty skutočne dokonale harmonizovali s teľacinkou na tanieri.

Na rad prišlo cuvée Magnat 2005 TSCHIDA s kabernetovo-merlotovým základom, ktoré sa krásne otvorilo vo veľkých kalichoch Zwiesel 1872 THE FIRST z dielne somelierskeho svetového šampióna Enrica Bernarda. Kassisovo-mätové tóny vína boli jednoducho očarujúce. Odrodový senzorický profil kabernetu a jemný tanín sa pekne predstavili aj na podnebí.

Posledným chodom večera boli jahňacie kotlety s ratatouille v lístkovom ceste s partnerom, famóznym St. Lauren Frauenfeld 2004 od spoločnosti Johanneshof Reinisch. Predchádzajúci ročník tohto moku získal vo švajčiarskom magazíne WEINWISSER 19 z 20 bodov a titul Der Beste St. Laurent Der Welt.

Ponúkaný ročník 2004 oslovil tónmi tmavého ovocia s dominanciou slivky a štipkou čierneho korenia. Na podnebí bolo víno ohnivé, pekne stavané, ovocné, so zvodným dotykom čokolády. Ani F&B manažér hotela Zlatý Dukát a skúsený somelier Peter Bradáč nešetril superlatívmi. Lepšie svätovavrinecké podľa jeho slov ešte nepil.

Nuž, a aby sa nezabudlo na dámy a všetkých milovníkov sladkostí - dezertom v ten večer bol créme brulé s vanilkovou oblátkou a prírodne sladké, dezertné Sweet Moon 2001 od Heriberta Bayera s tónmi medu, kandizovaného ovocia a botrytídy a príjemne uhladenou, hriešne sladkou chuťou.

Autor je vinársky publicista.

Foto – autor