Pôvod vodky je často sporom odborníkov i celých národov. Objavila sa prvýkrát v Rusku, v Poľsku, na Ukrajine či vo Fínsku? Postupne sa v liehovarníckej a historickej brandži presadil názor, že slovo vodka pochádza z ruského “malá voda“, teda vodička. Prvá zmienka o jej pití pochádza z 15. storočia.

Tak ako dobré nápady či pôžitky nepoznajú hranice, podobne aj „vodkové“ Rusko nemusí byť Ruskom geografickým. Z Petrohradu je to na skok do Helsínk alebo k Mazurským jazerám. A tak sa všetky tieto krajiny môžu chváliť prívlastkom „vodkodarné“.

Vo Fínsku pijú destilát zo šesťradového jačmeňa (z rovnakého sa vyrábajú aj jemné whisky) už od 16. storočia. Jeho kvalita a výnimočnosť spočíva v neexistencii plesní a škodcov, ktoré v chladných klimatických podmienkach severnej Európy neprežijú a preto pestovatelia nemusia používať žiadne pesticídy.

Súvisiace články

Vďaka vysokej koncentrácii enzýmov jačmeň rýchlo dozrieva a zároveň dosahuje nízke hodnoty obsahu prírodných mastných olejov, ktoré sú príčinou rôznych pachutí iných druhov vodiek.

Ďalšou raritou pálenky z dediniek Koskenkorva a Rajamaki je voda, ktorú prirodzene filtruje široká ľadovcová moréna z doby ľadovej. Každá ďalšia úprava by ju znehodnocovala. V prvej spomínanej dedine sa jačmeň rozomieľa a destiluje (ide až o dvesto postupných krokov), v druhej sa potom spája s ľadovcovou vodou. Tento proces trvá až 50 hodín a nevzniká pri ňom žiaden odpad.

Liehovar v Rajamaki založil Dr. Wilhelm Juslin v roku 1888. Necelé storočie trvalo, kým sa začala výroba Finlandia vodky, dnes túto značku vlastní americký koncern Brown-Forman. V predajnosti patrí Finlandii siedma priečka na svete, na Slovensku je obchodnou jednotkou v tomto segmente.

Degustátori o Finlandii hovoria, že je príjemne silná, s čistým buketom a takmer slaným skusom. Na ochutených Finlandia vodkách (cranberry, mango, lime a grapefruit) nájde konzument označenie Fusion – znamená to, že vodka je pri procese výroby miešaná s čerstvým ovocím.

Foto - Russianlife