Pritom nemusí ísť o vína z veľkých a slávnych vinárstiev. Tie vám chceme postupne a občasne predstavovať. Ich spoločným znakom je, že všetky sprostredkúvajú emóciu, hodnotu ako aj charakter, majú svoj príbeh a ochutnať ich je sviatkom. Prvé, ktoré predstavujeme je výnimočné víno z východu Slovenska.

Fundus Regius Sauvignon MMVIII

Terroir

Príbeh tohto vína sa začal písať pred 10 rokmi na východe Slovenska vo vinárstve Fundus Regius. Ján Regenda si vzal do prenájmu starší vinohrad od bývalého družstva o výmere 4 ha s veľkým výpadkom štepov. „Najdôležitejším predpokladom dobrého vína je vinohrad, rodisko,“ hovorí J. Regenda. Sauvignon pochádza z vinohradu Nad Lužovým v katastri obce Kolibabovce v severnej časti Východoslovenskej nížiny v najvýchodnejšej časti Slovenska. Vek vinohradu je viac než 35 rokov. V blízkosti vinohradu sa nachádza Zemplínska Šírava a sopečné pohorie Vihorlat. Neustále prúdenie vzduchu znižuje riziko vzniku chorôb v prospech nižších postrekov. Výborný terroir dopĺňa tufové podložie, ílovo hlinitá pôda  ako aj nadšenie pracovať a žiť s vinohradom. Hrozno bolo zberané ručne v prvej polovici novembra. Po lisovaní rmut nakvášal 3 dni pri nízkej teplote v nerezových tankoch. Prvýkrát bol Sauvignon 2008 plnený v roku 2010 (v objeme) 1000 litrov a predával sa v pollitrových  fľašiach. V roku 2016 sa vinárstvo rozhodlo z tankov znova nafľašovať 2600 litrov do 0,75 l fliaš pod názvom Sauvignon MMVIII.

Degustácia

Pri degustácii je dôležité použiť správne kalichy na víno, teplotu servírovania 10 -12°C. Ide o výnimočný Sauvignon zo Slovenska, klasický, ktorý môže pripomínať niektoré biele vína z  Graves alebo Pessac-Leognan v Bordeaux. Charakterizuje ho zlatistá farba s vysokým leskom. Ušľachtilá vôňa sušených marhúľ, kandizovaných citrusových plodov, lúčnych kvetov, muškátového orieška a medu.Vôňa sa postupne mení. V chuti je na začiatku nesmelé, neskôr sa však graduje v celej svojej kráse. Plné telo, koncentrovaná chuť hrozna, korenia, medu s neuveriteľne živou kyselinkou a tanínovou štruktúrou. Dlhý minerálny záver. Dokonca pôsobí na druhý deň rovnako zaujímavo, ak nie lepšie.

Gastronómia

Zážitok z vína vynikne aj  s dobrou gastronómiou. Napríklad pri tomto sauvignone je optimálny pečený pstruh na ohni s bylinkami a blanšírovanou špargľou, plnené ravioli humrom s krevetovým mousse, Quiche so slaninkou a pórom, zaúdené kačacie prsia s pikantnými mandarinkami a polníčkom, bravčový perkelt s domácim chlebom, pečené francúzske kuriatko s tekvicovo zemiakovým pyré, pečené jahňacie so zelenou fazuľkou. To všetko k možno vyskúšať a mať vinno-kulinársky zážitok.

O vinárstve

V čele rodinného vinárstva Fundus Regius stojí jeho zakladateľ Ján Regenda - majiteľ, vinohradník a vinár zároveň. Vinárstvo vzniklo v roku 2003 a zo začiatku pracovalo s prenajatými vinohradmi. Neskôr pribudla vlastná Jaciková vinica (15 ha) s troma pestovanými odrodami: Rizling rýnsky, Tramín červený a Cabernet Sauvignon. Fundus Regius je vinárstvo s jasnou víziou a nadčasovými vínami.

Autorka je somelierka a spolupracovníčka TREND-u