Ako vziať správne do ruky pohár a aký na aké víno? A skutočne ho držať iba za stonku? Možno piť červené víno k rybe? A môže si človek v podvečernej horúčave dať do pohára vína pár kociek ľadu? Vietnamskí znalci na webových stránkach a diskutéri na sociálnych sieťach rozoberajú zásnuby vín s jedlami, vysvetľujú  napríklad, či si možno v reštaurácii objednať k dobrej hovädzine chardonnay. Aj takéto problémy riešia v ostatných rokoch príslušníci rastúcej úspešnej vietnamskej podnikateľskej strednej vrstvy. Lebo s rastom ich životnej úrovne sa patrí byť in aj vo víne.  

Nie že by Vietnamci víno nepoznali, akurát nie na také, na aké sme navyknutí my. Najmä na vidieku sa mnohí radi podgurážia tradičným populárnym a lacným domácim silným vínom najmenej mesiac kvaseným z nelepkavej ryže, do ktorého sa pridali bylinky a listy stromov. Tento nápoj nesmie chýbať na oslavách konca lunárneho nového roku, svadbách a pri iných významných dňoch. Ročne sa v krajine nakvasia stovky miliónov litrov. Popri ryžových sú medzi pospolitým ľudom populárne aj ovocné vína. Trebárs aj jahodové. Alebo cuvée červeného s morušovou šťavou.

Víno, ako ho pozná Európan, sa objavilo vo Vietname iba na sklonku deväťdesiatych rokov minulého storočia. Vinič si dali doviezť francúzski koloniálni úradníci a vojaci, vysadili na svahoch vysočiny neďaleko Hanoja ale neuspeli kvôli tropickému podnebiu. Až storočie bolo treba čakať, kým vznikla dostatočná objednávka. Od cudzincov, ktorí vo Vietname žili a dávali si víno dovážať zo sveta, od turistov v medzinárodných hoteloch a reštauráciách. Ale dobré víno žiadali aj bohatí Vietnamci, ktorí si naň zvykli v zahraničí.

Vietnamské vína majú v názve prívlastok dalatské podľa mesta Da Lat.
Zdroj: Ján Blažej

Fľaška už za tri eurá

Vo  vyhľadávanom prímorskom letovisku Nha Trang v južnej časti krajiny sadám do Sailing Clubu, špičkovej reštaurácie pod palmami na brehu, beriem do ruky vínnu karte. Uvádza predovšetkým francúzske vína. Ale personál nezaskočí ani otázka na domáce. Moderná klimatizovaná samoobsluha krížom cez hlavnú cestu má širokú ponuku. Okrem Francúzska, Talianska aj vína z Austrálie, Nového Zélandu, Juhoafrickej republiky a Čile predávajú aj najlepšie vietnamské značky. Fľašku v prepočte od troch do šiestich eur, čo zodpovedá obsahu vietnamských peňaženiek.

Hrozno dorábajú na viacerých miestach, najmä však neďaleko od Nha Trangu na Centrálnej vysočine. V Phan Rangu je najväčšia vietnamská vinohradnícka oblasť a vína majú v názve prívlastok dalatské podľa mesta Da Lat, sídla najdôležitejších vietnamských vinárov. Nie sú to nijaké postupne sa rozvíjajúce rodinné firmy ale veľkoproducenti. Napríklad spoločnosť Ladora, najväčšie vinárstvo v krajine, je dcérou pôvodne štátneho no potom sprivatizovaného potravinárskeho gigantu Ladofoods, ktorý spracúva a dodáva na trh všetko od zeleniny a ovocie a od roku 1995 varí pivo.

Potravinári ešte v roku 1990 absorbovali vinárstvo Dalat, ale skutočne profesionálne vinárstvo začalo produkovať až v roku 2015. Predtým si pozvali talianskych expertov, aby našli najvhodnejšie lokality, odskúšali, ktoré odrody pestované v Európe sa do vietnamského tepla najlepšie hodia a potom vysádzali vinohrady. Potupne sto hektárov. Taliani aj vyprojektovali a stavali pivnice, dodali technológiu a vyškolili vietnamský personál. Ročne firma vyrobí už vyše štyri milióny litrov vína.

Vlajková loď Chateau Dalat

Etiketa uvádza, že ide o najkvalitnejšie víno z Dalatskej vysočiny. A ešte, či je to víno červené, alebo biele. Je to však kolekcia viacerých vín. Classic Special je napríklad tmavočervené cuvée z odrôd Cardinal a Shiraz s ľahkou arómou po bobuľovinách, čiernom korení a dubovom dreve a hodí sa k hovädzine.

Finančnú podporu vietnamským projektom poslalo Dánsko. Popri Talianoch budovali vinohrady aj Austrálčania. V roku 1995 začali vysádzať Cabernet Sauvignon a Chardonnay do pôdy, z ktorej bolo treba napred odstrániť zvyšky mín z vietnamskej vojny. Všetko sú to cudzie odrody. Domácich niet.

Ako chutia vietnamské vína? Ak poviem, že to, čo som príležitostne stihol ochutnať, ma neoslovilo, nuž aj preto, že poznám Cabernet Sauvignon či Chardonnay z krajín so starou vinohradníckou a vinárskou tradíciou. Na portáli tripadvisor vypisujú o vietnamskom víne stovky turistov, zvedavcov i somelieri. Prekvapení i sklamaní. Niektorí tvrdia, že sa to nedá piť. Ale málokto vie, že nečakaným problémom môže byt aj zlé skladovanie fliaš v teple malých neklimatizovaných obchodíkov. Producenti tvrdia, že pracujú na kvalite, ale u neskúsených konzumentov ich podráža lacný import. Obchodníci vedia, že domáci zvyčajne nie sú nároční, nuž dovážajú aj to, s čím by u nich doma nepochodili.

Vinári si však veria. Za posledných tridsať rokov sa stal Vietnam druhým najväčším svetovým producentom kávy a predstihol aj Kolumbiu. Začína sa už vyvážať aj víno. Nateraz do Číny, Japonska, Južnej Kórei, Malajzie. I do Švajčiarska.

Expedícia vína z dalatských pivníc
Zdroj: Ladora