Chutná večera sa dá pripraviť aj do hodiny. Pozrite si nápady, ktoré nájdete aj na webovej stránke dobrejedlo.pluska.sk 

Špenátové palacinky so smotanovou praženicou 

Na rozohriatom masle alebo oleji zľahka opečieme ošúpaný a pokrájaný cesnak. Pridáme špenát, muškátový oriešok, soľ a chvíľku podusíme. 

Ďalej si v mlieku rozšľaháme vajcia, postupne vmiešame múku a pridáme špenátovú zmes. Ak potrebujeme cesto zriediť, tak použijeme minerálku. Podľa chuti dosolíme a odložíme na 15 minút. 

Náplň do palaciniek si pripravíme tak, že zmiešame vajcia so smotanou, pridáme soľ a korenie. Zmes vylejeme na rozpálenú panvicu a za stáleho miešania pripravíme praženicu. 

Zo špenátového cesta postupne pripravíme palacinky, ktoré pred podávaním naplníme praženicou. 

Suroviny:

  • 25 g masla
  • 1 lyžicu oleja
  • 1 strúčik cesnaku
  • 150 g mrazeného špenátu
  • štipku postrúhaného muškátového orieška
  • 400 ml mlieka
  • minerálku podľa potreby
  • 2 vajcia
  • 250 g hladkej múky
  • olej na pečenie
  • 150 g prerastenej slaniny alebo 150 g nastrúhaného tvrdého syra
  • soľ

Praženica:

  • 8 vajec
  • 100 ml smotany na varenie (12 %)
  • 2 lyžice oleja
  • soľ
  • mleté čierne korenie alebo čili papričky

Frittata Carbonara 

Najskôr si predhrejeme rúru na 220 stupňom Celzia. Vo veľkom hrnci uvaríme cestoviny al dente, scedíme a primiešame dve lyžice oleja, aby sa nelepili.  

Vajíčka rozšľaháme v smotane, pridáme parmezán a dochutíme soľou a korením. Na panvicu dáme trochu oleja a dozlatista opečieme slaninu nakrájanú na kocky. 

Do plechu alebo nádoby vhodnej do rúry dáme cestoviny, vajíčkovú zmes a opečenú slaninu. Všetky suroviny zmiešame dokopy, vložíme do rúry, teplotu stiahneme na 180 stupňov Celzia a zapekáme 7-10 minút. 

Suroviny:

  • 500 g cestovín linguine alebo špagiet 
  • 6 vajec
  • 150 ml smotany na šľahanie
  • 150 g strúhaného parmezánu
  • 150 g pancetty alebo prerastenej slaniny 
  • soľ, mleté čierne korenie
  • olivový olej

Parené lekvárové pirohy

Polohrubú múku zmiešane so sódou bikarbónou, pridáme soľ, vajce, acidofilné mlieko a vymiesime polotuhé cesto. Následne ho rozvaľkáme na tri milimetre a vykrojíme kolieska približne s priemerom osem centimetrov. Do stredu každého dáme lekvár, cesto preložíme a dobre zatlačíme.

Do hrnca s vodou vložíme sitko na naparovanie, ktoré potrieme rozpusteným maslom. Na to položíme pirohy a paríme približne desať minút.

Podávame s rozpusteným maslom a sladkým mletým makom. 

Suroviny:

  • 300 g polohrubej múky
  • 1 lyžičku (zarovnaná) sódy bikarbóny
  • 250 ml acidofilného mlieka
  • štipku soli
  • 1 vajce
  • 200 g slivkového lekváru
  • rozpustené maslo na poliatie
  • 150 g mletého maku
  • 75 g práškového cukru 

Mäsové guľky s parmezánom v paradajkovej omáčke

Mleté mäso zmiešame s vajíčkom, prelisovaným cesnakom, parmezánom, strúhankou, bazalkou, soľou a mletým čiernym korením. Z masy vyformujeme guličky s priemerom tri centimetre a uložíme ich do plechu na pečenie, ktorý potom vložíme do rúry vyhriatej na 200 stupňov Celzia na 12 minút. 

Do väčšej panvice dáme maslo a opekáme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme prelisovaný cesnak a opekáme ešte minútu. Potom pridáme nakrájané a očistené paradajky, podľa chuti osolíme a okoreníme. Keď sa udusia, zložíme zo sporáku a primiešame smotanu.  
Na záver vložíme do omáčky mäsové guľky, mini mozzarellu a zapekáme v rúre ešte 15 minút, kým sa syr roztopí. 

Suroviny:

  • 600 g mletého mäsa (mix hovädzie a bravčové)
  • 1 vajce
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 cibuľu
  • 40 g strúhaného parmezánu
  • 120 g strúhanky
  • pol lyžičky sušenej bazalky
  • soľ, mleté čierne korenie

Omáčka:

  • 2 lyžice masla
  • 1 malú cibuľu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 500 g paradajok (alebo konzerva krájaných)
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 150 g minimozzarelly 
  • soľ, mleté čierne korenie
  • čerstvú bazalku 

Pizza s maslovou tekvicou, syrom čedar a píniovými orechmi 

Zohrejeme rúru na 200 stupňov Celzia. Pizzové cesto odbalíme alebo rozvaľkáme. Vo veľkej mise zmiešame na kocka nakrájanú tekvicu, cibuľu nakrájanú na tenké plátky, píniové orechy, olej, soľ, mleté čierne korenie. 
Zmes dáme na cesto a posypeme strúhaným syrom a pridáme aj lístky tymianu. Vložíme do rúry na 15-20 minút. 

Suroviny:

  • 1 chladené cesto na pizzu
  • 500 g maslovej tekvice
  • 1 malú červenú cibuľu
  • 30 g píniových orechov
  • 1 lyžicu čerstvého tymianu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • soľ, mleté čierne korenie
  • 100 g čedaru