Tam sa stačí riadiť pri hľadaní autentického jedla pár základnými pravidlami – jesť tam, kde vidíte jesť domácich, vyhnúť sa stánkom a reštauráciám blízko turistických atrakcií, kde sedia turisti. Neznamená to, že by tam nevarili dobre, ale autenticita tam asi nebude.
Ale aj v najsprofanovejších turistických destináciách ako sú napríklad Benátky stačí vybočiť pár desiatok metrov z hlavných turistických ulíc a dostanete espresso na stojáka za euro, panini, pizzu či cestoviny, tak ako ich varí „mamma“.
V súčasnosti by sme k všetkým odporúčaniam ako sa vyhnúť turistickým pascám pridali ešte jedno – nejsť do zariadení, ktorých fotografie sú hitom instagramu. Lebo tie z nich často urobia turistické pútnické miesto a ich predošlé čaro z fotografií je fuč.
Do ktorých európskych miest sa teraz oplatí ísť (aj) kvôli výbornému jedlu? Vybrali sme 15 podľa našej mienky najlepších miest v Európe, ktoré sú ideálne na spojenie poznávania, oddychu a chutného jedla.
Budapešť, Maďarsko
Budapešť - najstarší ruin bar Szimpla kert Zdroj: Flickr
Jednu z najlepších „foodie“ destinácií v Európe máme takmer za dverami. Budapešť je považovaná za Paríž „východu“ pre svoje množstvo kaviarní a barov, veľmi populárne sú tzv. ruins bars, teda bary, ktoré sú v opustených domoch. V Budapešti je ale množstvo možností kde sa dá výborne najesť – od regionálnych reštaurácií až po podniky ovenčené hviezdami od Michelina. Ale aj cukráreň Russwurm z 19. storočia.