Výnimočné gastropredstavenie sa odohralo 16. októbra v Bratislave. V reštaurácii Le Monde  sa na soirée pod názvom The Best of Italy snúbilo 6 skvelých chodov a 8 starostlivo vybraných talianskych vín zo všetkých významných apelácii Apeninského polostrova.

Hostia večera so zatajeným dychom hltali nielen vynikajúce chody v podaní šéfkuchára reštaurácie Le Monde, Miloša Fojta, ale aj famózny výklad hlavného hostiteľa, Jiřího Markuzziho zo spoločnosti Vino Markuzzi , ktorá spoločne so svojou slovenskou sestrou, Schmidt & Co. Enoteca , zorganizovali príjemný večer.

Amuse-bouche

Kuchyňa sa na úvod predstavila tradičnou špecialitou zo Sardínie – plátkom botargy (na slnku sušený mlieč parmice šedej – Mugil cephalus) v sprievode crostini s buffalo mozzarellou a citrónovým segmentom. Partnerom delikatesy bolo jemné a delikátne aperitivo Nino Franco Rustico Prosecco di Valdobbiadene DOC brut s krásnou hroznovo-ovocnou aromatikou a krémovou chuťou s dokonale jemným perlením.

Ako povedal Jiří Markuzzi, dlho hľadal do svojho portfólia to správne Prosecco, no keď mu dvakrát v reštauráciách na severe Talianska na jeho prosbu, aby mu ponúkli to najlepšie, naliali Nino Franco Rustico, bolo rozhodnuté. Toto najznámejšie talianske šumivé víno pochádza zo starostlivo vybratých výsadieb, ktoré rodina Franco kultivuje už štyri generácie v tradičnej apelácii Veneto, približne 60 kilometrov severne od Benátok.

Predjedlá

Tuniakové carpaccio s marinovanými mušľami Sv. Jakuba (á la ceviche) sa predstavilo ako studené predjedlo v harmonickom partnerstve so Soave Classico Monte Fiorentine 2007(DOC Veneto) z produkcie Ca´Rugate . Soave Classico bolo dlho jedným zo zaznávaných talianskych vín, no Monte Fiorentine presvedčilo o opaku.

Víno sa urodilo na severných svahoch s vulkanickým podložím ležiacich v samom srdci apelácie. Sedem hektárová poloha Monte Fiorentine vysadená viac ako štyridsať ročnými krami odrody garganega, akési pomyselné cru, dala v ročníku 2007 svetu mok plný tónov žltého ovocia, kvietkov a minerálov s výbornou reflexiou terroir. Na podnebí príjemne ľahšie, delikátne svieže médium bolo znamenitým partnerom ryby a mušlí na tanieri.

Nasledoval prvý teplý chod a súčasne vrchol úvodnej časti večera – pasta „Angel hair“ ochutená šafranom, pečeným pórom, castelmagno fondue a šalotkovo-hľuzovkovou omáčkou. Partnerom delikatesy v pohári bolo ľúbivé Villa Sparina Gavi di Gavi 2007 z Piemontu na severe Talianska.

Delikátny mok dorobený z odrody cortese sa v pohári predvádzal tónmi žltého jabĺčka nasledovanými zaguľatenou chuťou s príjemnou aciditou vyčarujúcou krásny akord s cestovinou na tanieri. Vydarená kombinácia a navyše, unikátna adjustáž fľaše, ktorá pôvodne slúžila na uskladnenie vína a olivového oleja v Ligúrii, oslovili všetkých hostí.

A ako Jiří Markuzzi na záver nezabudol pripomenúť, kvalitatívne vyššia rada Villa Sparina Gavi di Gavi pomenovaná Monterotondo je doposiaľ jediným Gavi di Gavi v histórii, ktoré získalo od najuznávanejšieho talianskeho vinárskeho sprievodcu, Gambero Rosso, najvyššie ocenenie – Tre Bicchieri.

Hlavné chody

Večer napredoval v znamení dvoch výborných hlavných chodov. Milovníkov rýb na tanieri potešilo Pompano (maslová ryba) s mrkvovým pyré a jemne pikantnou kôprovo-kaparovou omáčkou a jeho partner, rovnako jemne pikantný, ale aj bohato egrešový a minerálny Colterenzio La Foa Sauvignon Blanc 2006 (DOC Alto Adige).

K pôsobivému a fundovanému výkladu Jiřího Markuzziho sa pridal i Ladislav Muzikář, šéf spoločnosti Schmidt & Co. Enoteca, ktorý Sauvignon La Foa pochádzajúci z vysoko položených vinohradov Alto Adige v južnom Tirolsku jednoducho miluje. Víno skutočne stálo za to a po dvoch predchádzajúcich médiách zakončilo biele predstavenie v pohári v bohato aromatickom a sviežom štýle.

Nasledovalo piate dejstvo štvrtkového gastropredstavenia - úžasný Hovädzí fillet tagliatta s hovädzím chvostíkom, zemiakovou terinkou, špenátom a smrčkovou omáčkou v sprievode jedného z veľkých vín Piemontu – Cordero di Montezemolo Barolo Monfalletto 2004.

Zaujímavosťou spojenou s týmto vzácnym mokom je, že to bol to práve majetok Cordero di Montezemolo, na ktorom sa po prvýkrát podarilo prekvasiť Barolo do úplne suchej podoby. Stalo sa tak zásluhou markízy Giulietty Falleti di Barolo a burgundského vinára Michela Oudarda.

Rovnako suché bolo i moderné Barolo Monfalletto 2004, ktoré v kalichu oslovilo príznačnou rubínovou farbou a sladkými tónmi zmesi čerešní a sliviek. Na podnebí vyrovnané a ovocné, mlado tanínové médium sa príkladne snúbilo s vynikajúcim mäskom na tanieri.

Prekvapenie na záver

Gastronomické vyvrcholenie večera pomaly doznievalo na podnebí a hlavný hostiteľ, Jiří Markuzzi, žiaril. Dôvodom boli dve prekvapenia, ktoré pre hostí prichystal ešte pred záverečným dezertom. Fľaša magnum s modro-bielou etiketou a zlatým krížom v jeho rukách – to nemohlo byť nič iné, ako ikona medzi supertoskánskymi sangiovese – Fontodi Flaccianello della Pieve 2005.

Toto víno, ktoré je vo svete skutočným pojmom oslovilo dokonalosťou sangiovese vo svojej najkrajšej podobe – bolo plné červeného i tmavého ovocia, tónov tabaku i cédru, a zároveň harmonické, krásne zaguľatené a pritom stále mladé, s veľkým potenciálom. Neuveriteľne delikátne a nekonečne lahodné...

Červenou bodkou večera bolo suché Ca´Rugate Amarone della Valpolicella DOC lisované z hrozna, ktoré sa 4 mesiace sušilo na slamených rohožiach dorobené v príjemne odľahčenom štýle, s uhladenou aromatikou a chuťou šťavnatých čerešní a brusníc.

Dezert

Nuž a na samý záver sa opäť blysol šéfkuchár Le Monde, Miloš Fojt, ktorý vyčaril úsmev na tvárach všetkých hostí vynikajúcou mini bábovkou Panettone plnenou ovocím, spoločne so šálkou espresso krému a pohárikom dezertného La Perlara Recioto di Soave 2006 (DOC Veneto) od Ca´Rugate .

Víno voňalo po cukrárskej bielej poleve a žltom ovocí a chutilo príjemne sladko, krásne ladiac so zákuskom na tanieri. Priznám sa, po pohári Flaccianella bolo Panettone v ten večer mojou druhou, rovnako neodolateľnou dupľou na slávnostnej tabuli. Bravó!

Autor je vinársky publicista.

Foto – autor