Rosa vznikla v roku 1961 krížením odrôd Picpoul noir x Frankovka modrá s Tramínom červeným, šľachtiteľom bola Dorota Pospíšilová. U nás málo známa francúzska odroda Picpoul noir mala v krížení funkciu donora farby, Tramín bol zdrojom cukornatosti muštu. Z trojitého kríženia bolo do škôlky vysadených 69 hybridných semenáčov – po ich odskúšaní bol vybraný jediný typ nazvaný Rosa kvôli charakteristickej vône po ružiach.
Rosa je bujne rastúca odroda vhodná do teplých vinohradníckych oblastí. Na jej pestovanie sú najlepšie stredne hlboké, nie veľmi výživné pôdy, ktoré majú súčasne dobrú schopnosť zadržať vlhkosť. Produkcia hrozna nie je vysoká (5-10 t/ha). Cukornatosť muštu je zvyčajne 18 – 25˚NM (stupňov normovaného muštomera, t.j. 18 – 25 kg cukru/100 l muštu), obsah kyselín kolíše od 7-12 g/l. Vína z odrody Rosa sú svetovým unikátom. Popri bohatej farbe vynikajú výnimočne intenzívnou vôňou čajovej ruže, ktorú neponúka žiadne iné červené víno.
Zitaviensis Rosa 2008 je vôbec prvým sladkým mokom vyrobeným z tejto odrody. Úroda hrozna pochádzala z obce Rúbaň v Strekovskom vinohradníckom rajóne. Oberala sa 17. novembra 2008, cukornatosť muštu dosiahla neuveriteľných 40˚NM, obsah zvyškového cukru 150 g/l a obsah kyselín 7,5 g/l.
Tvorcom tohto unikátu je pivničný majster Jozef Teplan spoločne s vinohradníkom Tomášom Strelingerom - od roku 2006 dorábajú pod etiketou Žitavské vinice výnimočné prírodne sladké médiá z hektára polôh, ktoré spoločnosť vlastní. Napriek krátkej dobe svojej existencie sa Žitavské vinice kvalitou produkcie zaradili medzi absolútnu slovenskú elitu a doterajšie úspechy na medzinárodnom poli ich radia k európskej špičke vo svojej kategórii.
Senzorické hodnotenie: Zitaviensis Rosa 2008 má v pohári hutnú granátovo-červenú farbu so sýtym krvavým lemom. V úchvatnej vôni sa prelínajú tóny likéru z čierneho ovocia s prevahou černíc so štipkou kassisu, jedinečné, odrodovo príznačné nuansy čajovej ruže a jemný herbálny podtón v pozadí. Plná chuť s mohutnou textúrou a výbornou viskozitou dáva koncentrovaný vnem po černicovom sirupe s delikátnym tanínom, skvele zapracovaným zvyškovým cukrom a šarmantnou aciditou. V predlhom finiši sa k senzorickému vnemu pridávajú sladké noty sušenej marhule.
Celkový dojem: slovenský unikát, ktorý nemá vo svete páru.
Fľašová zrelosť: aktuálne – 2023
Ocenenia a ratingy: Vinotéka, test farbiarok – 91-92 bodov
Hodnotenie TRENDvína: 95 bodov
Cena: 36,50 EUR/0,2 l (Aké víno)
Pomer kvalita/cena: vynikajúci (vynikajúci – veľmi dobrý – dobrý)
Možno ste nevedeli: Aromatika ruží je v červených vínach vskutku vzácna. Okrem odrody Rosa, kde je jej pôvodcom Tramín červený (ako jeden z jej rodičov), ju možno nájsť v najlepších piemontských mokoch z odrody Nebbiolo (Barolo) a v niektorých ročníkových portských médiách ( Taylor Fladgate). Rosa však aj napriek tomu zostáva unikátom, nakoľko jej senzorický prejav v podobe bielej ruže má jedinečný čajový charakter, ktorý ju odlišuje od tónov ruží v iných červených vínach.
Autor je vinársky publicista.