Keď prvé Flaccianello z ročníka 1981 uzrelo svetlo sveta, bolo jedným z prvých supertoskánskych vín dorobených z odrody sangiovese. Víno sa zakrátko zaradilo medzi ikony, kam patrí dodnes. Konštantná kvalita, hĺbka, komplexnosť a elegancia Flaccianella z neho robí jeden z najlepších mokov pochádzajúcich z polôh v oblasti Panzana, v srdci Chianti Classico.

Prísne selektované hrozno z 30- a viac ročných výsadieb sangiovese rozprestierajúcich sa v nadmorskej výške 400 m. n. m. na svahoch s juho-západnou expozíciou a vápencovo-hlinitým podložím po ukončení procesu vinifikácie vyzrieva 16 - 18 mesiacov
v nových francúzskych barikoch z Allier a ďalších najmenej 12 mesiacov vo fľaši, aby dalo vznik tomuto prekrásnemu médiu.

Súvisiace články

Senzorické hodnotenie: vo farbe príznačná rubínová tonalita s purpurom po okraji. Aromatika je odorodovou zmesou tónov tmavých čerešní, sliviek, sladkých nuáns kože a jemnej barikovej korenistosti po cédri a tabaku.

V uhladenej a hlbokej chuti sa harmonicky prelínajú zamatové taníny, elegantné kyselinky a krásne noty tmavého ovocia. Finiš je vyrovnaný a dlhý, zanechávajúc delikátne, až aristokratické reminiscencie na podnebí.

Celkový dojem: dokonalé sangiovese vo svojej najkrajšej podobe.

Fľašová zrelosť: 2010 – 2025

Ocenenia a ratingy: Wine Spectator – 94 bodov, eRobertParker.com – 93 bodov

Bodové hodnotenie: 92 bodov

Cena: 1 225 Sk (Schmidt & Co. Enoteca

Pomer kvalita/cena: veľmi dobrý (neuspokojivý - dobrý - veľmi dobrý - vynikajúci)

Autor je vinársky publicista.

Foto – Vino Markuzzi