Talianska apelácia Alto Adige v južnom Tirolsku je zem, v ktorej možno nájsť unikátne horské vinice a skvelé vína. Taliansko-rakúske pomedzie ponúka výhľady na zasnežené hory i úrodné údolia, to všetko v unikátnej symbióze alpskej a stredomorskej klímy.

Od roku 1960 sídli v Alto Adige vinárske družstvo Colterenzio, ako združenie 290 členov obhospodarujúcich 300 hektárov najlepších tunajších polôh, ktoré sú zdrojom vín so špecifickým charakterom.

Súvisiace články

Družstvo vedie Luis Raifer, ktorý je v južnom Tirolsku považovaný za pioniera v dorábaní mokov najvyššej kvality. Colterenzio sa pod jeho taktovkou koncentruje na jedinečné vína prinášajúce autentický pôžitok, finesu a jedinečný výraz regiónu.

Colterenzio je jednoducho ambasádorom ľudí, ktorí s láskou obrábajú horské vinice južného Tirolska. Prinášame dva tipy na znamenitý Colterenzio Sauvignon blanc.

COLTERENZIO Sauvignon blanc Prail 2007 (13,5 obj. %), Alto Adige D.O.C., Taliansko

Víno pochádzajúce z úrody chladnejších svahov strmej polohy Prail s kamenistým a sprašovým podložím ležiacej pri Eppane, v nadmorskej výške 500 metrov. Hrozno podstupuje pred lisovaním studenú maceráciu, mušt leží 6 mesiacov sur lie a mok nakoniec vyzrieva v nerezových tankoch.

Zelenkavo-žltá farba reduktívneho naturelu s iskrou. V aromatike tóny žltého ovocia, bazy, minerálov a korenia. V chuti uhladené, stredne stavané, príjemné pitie.

Ratingy: Wine Spectator – 87 bodov, eRobertParker.com – 86 bodov

Hodnotenie: 87 bodov (Schmidt&Co. Enoteca)

COLTERENZIO Sauvignon blanc La Fòa 2006 (13,5 obj. %), Alto Adige D.O.C., Taliansko

Vinica La Fòa vo vlastníctve samotného Luisa Raifera leží na horskom hrebeni medzi Girlanom a Schreckbichlom, v nadmorskej výške 430 metrov. Má suché piesčité a vápenaté pôdy s výbornou priedušnosťou. Vďaka svojej expozícii patrí k najlepším cru v celom južnom Tirolsku. Tri klony sauvignonu sa na tejto polohe pestujú od roku 1989.

Po krátkej studenej macerácii sa úroda hrozna jemne lisuje. Časť muštu fermentuje a zreje v dubových sudoch, kde prebieha jablčno-mliečna fermentácia, časť v nerezových tankoch, bez biologického odbúrania kyselín. Po 8 mesačnom ležaní sur lie sa obe vína zmiešajú a fľašujú.

Zelenkavo-žltá farba. Výrazná aromatická tonalita po egrešoch, čiernych ríbezliach a mineráloch. V chuti pikantné i minerálne, svieže, rezké, odrodovo typické.

Ratingy: Wine Spectator – 89 bodov, eRobertParker.com – 89 bodov (ročník 2007)

Hodnotenie: 89 bodov (Schmidt&Co. Enoteca

Autor je vinársky publicista.

Foto – Colterenzio