Ak chcete žiť dlhší a zdravší život, začnite deň ako v tzv. modrých zónach – komunitách s najvyššou priemernou dĺžkou života na svete. Podľa výskumníka dlhovekosti Dana Buettnera, ktorý dlhé roky študoval životný štýl ľudí v oblastiach ako Okinawa v Japonsku či Sardínia v Taliansku, sa raňajky majú považovať za najdôležitejšie a najväčšie jedlo dňa.
„Máme také príslovie: Raňajkuj ako kráľ, obeduj ako princ a večeraj ako chudák,“ povedal D. Buettner pre CNBC Make It. „V modrých zónach sú najväčším jedlom dňa práve raňajky. Obed je miernejší a večera skromná – často ju jedia skoro večer a potom až do rána nič.“
Odborník zároveň upozorňuje, že to, čo v USA považujú za bežné raňajky, nemá s týmto prístupom nič spoločné. Cukrom preplnené cereálie, granola, sladké jogurty či priemyselne spracované tyčinky podľa neho nenapĺňajú zásady zdravej dlhovekosti.
„Ľudia by sa mali inšpirovať tým, čo jedia v modrých zónach – výživné, plnohodnotné a rastlinné jedlá už od rána,“ tvrdí.
D. Buettner odporúča zaradiť do raňajkového jedálnička týchto šesť potravín, ktoré sú podľa neho základom dlhého a zdravého života:
- fazuľa
- zelenina
- ryža
- ovocie
- miso
- ovsené vločky
„Sám často začínam deň minestrone polievkou plnou zeleniny a fazule,“ hovorí D. Buettner a vyzýva k tomu každého.
Cieľom nie je len výživa, ale aj nastavenie dňa. Ľudia v modrých zónach často jedia posledné jedlo dňa ešte pred zotmením, potom sa postia až do rána – a deň opäť začínajú výdatným jedlom plným vlákniny, bielkovín a živín, nie cukru.
Aj keď sa predstava miso polievky či zeleninového guláša na raňajky môže zdať nezvyčajná, podľa odborníka práve v tom spočíva jeden z receptov na dlhý a vitálny život.