Čílska červená ikona Clos Apalta 2005 získala vlani prestížne ocenenie Víno roka od amerického magazínu Wine Spectator. Málokto tuší, že producent tohto ultraprémiového moku, Casa Lapostolle, oberá úrodu hrozna inovatívne, v noci.

Clos Apalta na čele rebríčka

Spoločnosť Casa Lapostolle bola založená v roku 1994 a dnes patrí do portfólia rodiny Marnier-Lapostolle známej vďaka lahodnému likéru Grand Marnier, ktorého základom je zmes koňakov a pomarančového destilátu. Dlhá vinohradnícka a vinárska tradícia klanu Marnier-Lapostolle siaha do údolia Loire – rodina tu na zámku Château de Sancerre už niekoľko generácií produkuje biele vína znamenitej kvality.

Súvisiace články

Moderným triumfom rodiny je čílsky podnik Casa Lapostolle. Vlajková loď spoločnosti, kupáž Clos Apalta 2005 so základom postaveným na odrode carménère, bola renomovaným americkým magazínom Wine Spectator vlani vyhlásená za Víno roka.

Úroda hrozna použitého na výrobu Clos Apalty pochádza z rovnomennej šesťdesiat rokov starej polohy v čílskom údolí Colchagua. Víno sa po 18 – 20 mesačnom vyzrievaní vo francúzskych barikoch fľašuje nefiltrované.

Nočný zber

Špecialitou Clos Apalty je okrem charakteristického odrodového zloženia cuvée aj nočný zber hrozna. Nie je však špecifický len pre túto ikonu. Podnik Casa Lapostolle v roku 2009 prvýkrát obral celú svoju úrodu z 900 akrov vinohradov potme, čo je v Čile až na niekoľko výnimiek unikátne.

Hlavným cieľom nočného zberu je zachovanie vysokej kvality hrozna. Z biodynamického pohľadu má vinič svoj denný rytmus a zber nad ránom, ktorý sa začína o 4. hodine, zastihne bobule hrozna na senzorickom vrchole – takto pripravené vína sú ovocnejšie a šťavnatejšie a majú lepšiu aciditu.

Nočný zber súčasne o 20 - 30% šetrí náklady na energiu potrebnú na chladenie úrody a muštu, nakoľko hrozno sa spracováva pri nižšej teplote ako v priebehu dňa. Nespornou výhodou je i práca oberačov pri nižšej teplote, čo zvyšuje ich komfort i produktivitu.

Úroda sa do závodu dostáva skoro ráno a ihneď ju spracuje prichádzajúca denná zmena. Takéto hrozno najlepšie ukáže svoju personalitu a potenciál, a tak nečudo, že Casa Lapostolle je dnes jednou z hviezd na svetovom vinárskom nebi.

Autor je vinársky publicista.

Foto – Casa Lapostolle