Najlepšie biele víno, ktoré nepijeme – tak nazval v jednom zo svojich príspevkov biele Châteauneuf-du-Pape James Molesworth, senior editor renomovaného amerického magazínu Wine Spectator. ˝Vedeli by ste vymenovať päť povolených odrôd, ktoré sa môžu v apelácii používať na jeho výrobu?˝, pýta sa v zápätí. ˝Roussanne, Picpoul, Bourboulenc, Grenache Blanc a Clairette – ak ste uhádli všetky z nich, môžete sa zamestnať vo vinárskom priemysle˝, vtipne uzatvára.

Aj podľa Borisa Košúta, majiteľa bratislavskej vinotéky a internetového obchodu Vino dei vini, ktorý na Slovensko začal importovať moky z portfólia renomovaného Château de Beaucastel, je biele Châteauneuf-du-Pape pre nás veľkou neznámou. Škoda, pretože tieto vína sú vo svojej najkrajšej podobe senzoricky natoľko výnimočné, že len ťažko hľadajú konkurenciu.

Oblasť južnej Rhôny, Châteauneuf-du-Pape nevynímajúc, navyše ťahá skvelú šnúru – všetky ročníky od prelomu milénia s výnimkou 2002 patria k skutočne výnimočným. Posledný z nafľašovaných, 2007, americký Wine Spectator ohodnotil 94 – 97 bodmi. Ďalší dôvod, prečo tieto vína ochutnať.

Súvisiace články

Château de Beaucastel, najuznávanejší zámok dorábajúci biele (i červené) moky v celej apelácii to len potvrdzuje: ˝ Château de Beaucastel Blanc 2007 získalo od Roberta Parkera 95 bodov a v magazíne Wine Spectator mu patrí 93 bodov. Výnimočné Vielles Vignes 2007 pochádzajúce zo starých výsadieb bielej odrody Roussanne dosiahlo ešte vyššie. 97+ u Parkera a 95 vo Wine Spectatore˝, dodáva Boris Košút. Skutočne vynikajúce hodnotenie týchto bielych vín plných unikátnej a bohatej minerality terroir, vynikajúcej sviežosti a pestrej palety ovocných a florálnych tónov.

Château de Beaucastel Blanc je naozaj skvelé – telom mohutné, klasické, s vynikajúcim potenciálom, senzorikou reflektujúce všetkých päť povolených variet v cuvée. Patrí k mohutným typom bielych vín tejto apelácie. Na opačnom konci spektra stoja svieže a minerálne Châteauneuf-du-Pape Blancs.

Vielles Vignes je ešte výnimočnejšie - staré kry odrody Roussanne, ktorá sa ako jediná používa na jeho výrobu, mu dodávajú špecifickú finesu – víno je krásne jeden až dva roky po zbere, potom dekádu vyzrieva, pomaly oxiduje, a opäť sa otvorí najskôr po desiatich rokoch. Vtedy v pohári vyčarí nenapodobiteľné tóny salinickej minerality, kvetov a bielych hľuzoviek. Prečo je to tak ostáva dodnes záhadou i pre samotných výrobcov tohto skvostu.

Autor je vinársky publicista.

Foto – Château de Beaucastel