Bratislavská reštaurácia Le Monde  bola uplynulý týždeň dejiskom moderného gastropredstavenia v podaní kvalitných rakúskych vín z portfólia importéra, spoločnosti Vinera. Tie sa predstavili v sprievode šiestich chodov modernej kuchyne podniku pod taktovkou Chef de Cuisine, Miloša Fojta.

Ľahký úvod

Amouse-bouche (grilovaná tigria kreveta so šafranovým krémom, baby zemiakmi a pažítkou) a bublinky Weingut Schlumberger Dom TFXT Brut 2004 v tónoch žltého jabĺčka, kvietkov a jemného biskvitu večerné snúbenie v krásnom prostredí Le Monde otvorili.

Nasledovalo tuniakové carpaccio s prepeličím vajíčkom a bylinkovo-horčicovým dressingom, ku ktorému sa nalieval Sauvignon blanc 2007 z portfólia Weingut Martin Nigl z Kremstalu. Víno v tónoch bielej špargle so stopou egrešov a minerálov oslovilo príjemne sviežou a pekne stavanou chuťou.

Súvisiace články

Honosné pokračovanie

Ďalšia časť večera sa niesla v znamení mohutnejších vín a bohatšie stavaných jedál. Pečená králičia rolka s pórkovo-zemiakovou kašou a estragónovou omáčkou mala za partnera vyspelý Riesling Smaragd Dürnsteiner Hollerin 2007 od slávneho F. X. Pichlera z Wachau.

Smaragdy sú honosnými bielymi rakúskymi vínami a vo svojej triede patria k absolútnej svetovej špičke. Riesling potešil bohatými a sviežimi tónmi zeleného jabĺčka a broskyne s jemným minerálno-kerozínovým podtónom.

Na podnebí sa víno prezentovalo elegantnou aciditou, mineralitou terroir, výbornou štruktúrou a tónmi zelenej broskyne. Skutočne pekné snúbenie.

Šéfkuchár a somelier pokračovali v čarovaní. Štvrtým pokušením večera boli mušle sv. Jakuba so šafranovým rizotom, zelenou špargľou a šalotkovou omáčkou v sprievode krásne polosuchého Grüner Veltliner Achleiten Stockkultur 2007 z produkcie Weingut Prager z Wachau.

Korene hrozna, ktoré sa používa na výrobu tohto vína, boli vysadené ešte v roku 1938, čo je spolu so skvelým terroir istou zárukou senzorickej kvality moku.

Víno oslovilo impresívnymi tónmi sušenej marhule, exotiky a minerálov, ktoré sa na podnebí premietli do bohato štruktúrovanej chuti plnej šarmu, opulentnosti a dlhých marhuľových tónov. Skutočne harmonické partnerstvo vína s jemnou sladkosťou ryže a omáčky a delikátnou chuťou mušle. Vrchol večera!

A aby pôžitkov nebolo dosť, na tanieri sa objavili jahňacie kotlety so zemiakmi ”Anna” a smrčkovou omáčkou. Ich partnerom v pohári bolo červené Weingut Pittnauer Saint Laurent Alte Reben 2005. Tóny tmavého ovocia, korenia a jemná bariková korenistosť moku spoločne s peknou ovocnou chuťou a veselou aciditou skutočne príjemne dopĺňali servírovanú delikatesu.

Bonbóniky na záver

Po vydarených chodoch nasledoval dezert v podobe vynikajúceho hruškovo-jablkového koláča s ľahkým marhuľovým sorbetom a custard omáčkou. Sladkosť dezertu sme okúsili až po moku, ktorým bol uhladený Grüner Veltliner Auslese 2006 od Emmericha Knolla z Wachau so špecifickou aromatikou cukrovej glazúry a kandizovaného ananásu, na ktorú nadväzovala príjemná prírodne sladká chuť.

Jedným z enologických vrcholov večera bola v Rakúsku kultová Blaufränkisch Mariental 2002 z produkcie rovnomenného burgenlandského vinohradu vo vlastníctve Weingut Ernst Triebaumer.

Víno korunovalo senzorický zážitok z celého večera bohatými likérovými tónmi višní s jemným dotykom tónov lesného lístia a sladkým barikovým touchom horkej čokolády. Aromatický vnem ďalej pokračoval elegantnou chuťou višňovej kôstky finišujúc v dlhej koncovke tohto vzácneho média.

Autor je vinársky publicista.

Foto – autor