134354>

Cesty za vínom lákajú čoraz viac fanúšikov tohto nápoja. Tí zvedavejší sa púšťajú sami alebo s cestovnými kanceláriami za vínom nielen do susedných krajín, ale aj ďalej. Do Nemecka, Talianska alebo Francúzska, kde sú (na rozdiel od Slovenska) jednotlivé vinárstva, ochutnávky, miestne zariadenia a služby dostupné po celý rok.

Na vysokej úrovni je vínna turistika aj v krajinách vinárskeho Nového sveta, a to nielen v USA, Austrálii a na Novom Zélande, ale aj v Južnej Amerike. V Európe sa do popredia derú Španieli aj Portugalci. Tí svoju ponuku kvalitných vín dokážu podporiť rozmanitosťou krajiny, adekvátnymi službami, historickými tradíciami a artefaktmi, ktoré spolu s ich príjemnou ľudskosťou už prakticky dopredu zaručujú úspech cesty.

Súvisiace články

V prvej desiatke

Portugalsko je s produkciou deväť miliónov hektolitrov vína ročne v prvej desiatke výrobcov vína na svete. Vinič sa pestuje prakticky v celej krajine, od regiónu Minho na severe s jemne šumivým Vinho Verde, cez údolie rieky Douro so slávnym portským a Extremaduru až po Alentejo a Algarve na juhu.

Dostatok slnka, ochladzujúci vplyv Atlantiku a dobré pôdne pomery vytvárajú na pestovanie viniča viac ako ideálne podmienky. K tomu treba pripočítať významné investície do technológie, prísnu novú kategorizáciu vín, dôsledné pestovateľské postupy a najmä tvrdohlavú snahu miestnych výrobcov o kvalitu. O tú sa starajú aj s pomocou odborníkov z Francúzska, Austrálie či Nového Zélandu.

Svetové ocenenia dosiahnuté za posledných desať rokov sa potom javia ako logický výsledok. Za vínom možno v Portugalsku cestovať kamkoľvek, ľahšie je to však v rámci niektorej z jedenástich vínnych ciest. Najlákavejšou je Portská vínna cesta okolo rieky Douro.

Portské

Vinice okolo rieky Douro a jej prítokov boli už v roku 1756 vymedzené ako prvá ohraničená vinohradnícka oblasť na svete v záujme kontroly pôvodu (a kvality) portského vína. Jej plocha je v porovnaní so slovenskými vinicami takmer trojnásobná.

Jedinečnosť vinárskeho regiónu okolo rieky Douro uznalo aj UNESCO, ktoré ho v roku 2001 zaradilo na svoj zoznam svetového dedičstva. Pôvodne vymedzené územie a najkvalitnejšie polohy pre vinič sa nachádzajú medzi mestami Paso da Régua a Pinho, kde sú aj najstaršie vinice.

Vyššie proti prúdu nebola rieka splavná pre sedem metrov vysoké vodopády. Severnejšie oblasti sa začali rozvíjať až koncom 18. storočia, keď úžinu odstránili, tok zregulovali a postavili železnicu, ktorú dnes možno využiť na vyhliadkovú jazdu historickým vlakom pozdĺž rieky.

Portské vína sa vyrábajú zmiešaním kvasiaceho muštu z bielych alebo modrých odrôd hrozna dopestovaného v oblasti Douro s vínnym destilátom (77 %) tak, aby výsledné víno malo zhruba 20 percent alkoholu a patrične vysoký obsah zvyškového cukru. Uvoľňovanie jednotlivých druhov portských vín na trh schvaľuje Inštitút pre portské vína, ktorý tiež vyhlasuje ročníkové portské vína (Vintage Port). Sú tým najlepším z portského, čo vinárstva ponúkajú.

Výnimočné ročníky sa vyskytnú dva- až trikrát za desaťročie, keď väčšina veľkých výrobcov získa povolenie predávať Vintage Port. V minulosti portské vína vyzrievali, zmiešavali a fľašovali sa len v Porte (v časti Vila Nova de Gaia).

Po vstupe do Európskej únie muselo Portugalsko prijať zákon, ktorý umožňuje vykonávať tieto činnosti aj ďalším výrobcom. Odvtedy kraj ožil nevídaným rozkvetom.

Portská vínna cesta bola založená v roku 1996 a je teda vrstovníčkou našej Malokarpatskej vínnej cesty (MVC). Jej predstavitelia sa zhodou okolností práve v Porte zúčastnili v decembri minulého roku na vyhlasovaní ocenení 2. ročníka projektu Európske podnikateľské ocenenia. Tam bola MVC nominovaná v kategórii Ocenenie za odvážnu podnikateľskú cestu.

Portská vínna cesta združuje nielen miestnych výrobcov vína (quintas), ale aj poskytovateľov ubytovania, hotelierov, reštaurácie, pivnice v meste Vila Nova de Gaia, ako aj obchody s degustáciami v Régue, Porte a Lisabone.

Svoju púť vínnou cestou sme začali na severe vo firme CARM (Casa Agricola Roboredo Madeira) tak, ako nám odporúčal veľvyslanec Portugalska na Slovensku, pán José Ernst Henzler Vieira Branco.

Päťsto odrôd

Pri návšteve tohto regiónu si treba uvedomiť, že zďaleka nejde iba o kraj portských vín. Vyrába sa tu aj olivový olej, dozrievajú tu jedny z najlahodnejších mandlí na svete a rovnako ako aj v iných oblastiach Portugalska sa pestuje hrozno na mimoriadne kvalitné biele, ružové a najmä červené tiché vína.

V portugalských viniciach sa vraj nachádza až 500 miestnych odrôd, ktoré sa svojím charakterom výrazne odlišujú od medzinárodných odrôd pestovaných kdekoľvek na svete. Kvalitné a harmonické vína nesúce pečať miestneho terroir sme mali možnosť koštovať pri západe slnka s úchvatným výhľadom na biovinohrady rodinnej firmy Madeirovcov.

Na ne padne menej zrážok než na Sahare, vďaka čomu netrpia hubovými chorobami. Výsledky ich práce na 500- -hektárovom majetku preslávilo nielen víno, ale aj mandle a najmä olivové oleje, ktoré sú považované za najlepšie v krajine.

Quinta do Crasto

Krajina okolo rieky a jej prítokov zaujme neopakovateľnou scenériou radov viniča a olivovníkov pretkávaných úzkymi kľukatými cestičkami. Šoférovanie vinicami Doura je adrenalínovým zážitkom a ťažko pochopiť, ako to zvládajú vodiči kamiónov odvážajúcich víno. Chvíľami je problém zmestiť sa na cestu aj s osobným autom.

Hoci sa k vinárstvu Quinta do Crasto, vypínajúcom sa nad riekou Douro, dá dostať jedine po týchto kľukatých cestách, zistíte, že to stálo za to. Na tomto malebnom mieste sa už stáročia vyrábalo víno, ktoré sa dnes predáva po celom svete, od Japonska po Kanadu.

Jeho výroba je pod prísnym dohľadom Tomása Roquetta, pokračovateľa rodinných tradícií, ktorému sa úspešne darí kombinovať pôvodnú receptúru výroby portského vína (napr. tradičné šliapanie hrozna v kamenných kadiach „lagares“) s najmodernejšími technológiami a postupmi. Keďže sa centrum pre hostí s ochutnávkou a penzión ešte len dobudováva, svoju návštevu musíte ohlásiť vopred.

Quinta do Côtto

Potulky za vínom sú aj stretnutiami s miestnym jedlom a príjemnými ľuďmi, ktorí ho buď pripravovali, alebo si ho s vami vychutnali. Mali sme šťastie zažiť oboje súčasne pri návšteve reštaurácie D.O.C. situovanej doslova nad vodami rieky Douro.

Delikátne jedlá jednotlivých chodov, ktoré nám prezentoval sám šéfkuchár Rui Paula, sa snúbili so starostlivo vybranými vínami vinárstva Quinta do Côtto do dokonalej súhry. Očarenie gastronomicko-vinárskym zážitkom sme vnímali ako vyvrcholenie stáročiami dýchajúcej rodinnej tradície. To všetko si spolu s návštevou vinárstva možno užiť kedykoľvek v pracovné dni a po dohode dokonca i cez víkend.

Quinta de Santa Eufmia

„Portské vína, ktoré dnes pijete, robili pre nás naši rodičia a my dnes robíme vína pre svoje deti – to je filozofia tohto regiónu. Všetci sme viazaní k pôde a jej produktom a snažíme sa udržiavať a zveľaďovať tradície našich otcov,“ hovorí Lucia Carvalho, ktorá je treťou generáciou rodinného podniku vlastniaceho 40 ha vinohradov v terasách nad vodami Doura.

Tinta Barroca, Touriga Francesa, Tinta Roriz, Touringa Nacional, Tinto Co či Tinta Amarela sú odrody, z ktorých sa tu vyrábajú červené tiché a portské vína. Na svojich zákazníkov čakajú, dozrievajúc v sudoch s veľkosťou od 110 do 60 000 litrov, čo určuje ich výsledný charakter.

Majitelia radi predstavia svoje vína, prípadne poskytnú nocľah a výbornú domácu stravu v Casa de Santa Eufmia. Tu majú pre hostí pripravené tri dvojlôžkové izby v zrekonštruovanom dome obklopenom vinicami s výhľadom na malebné údolie Doura.

Za pár dní sme zistili, že Douro zďaleka nie sú len portské vína, je to i prostredie, v ktorom vznikajú, a najmä ľudia, ktorí sú vínam a kraju plne oddaní. Každý, kto sa sem raz dostane, príde rád opäť.

Autor je spolupracovník TRENDU.

Foto - Miloš Mikuš