Kým v susednom rakúskom Burgenlande a Česku poznajú najmä „svätomartinskú hus“ a sezóna husaciny je tam jeden mesiac – od polovice októbra do Martina, na Slovensku sa začína už začiatkom septembra a končí prakticky pred Vianocami. Husacie a kačacie hody sa dokonca dostali aj medzi 10 TOP jesenných atrakcií, ktoré zahraničným návštevníkom predstavuje stránka Bratislava Tourist Board.

Hlavným mestom husaciny je Slovenský Grob s množstvom prevádzok, kde husacinu ponúkajú, ich úroveň je rôzna. Ale na to, aby ste si dali chutné špeciality z husí a kačiek, netreba ísť nevyhnutne sem, ponúkajú ich aj niektoré reštaurácie v rámci svojich sezónnych menu. Našli sme pre vás tie najlepšie po celom Slovensku. Samozrejme, ako každý výber aj tento je subjektívny, vychádza z hodnotení slovenských reštaurácií v rámci projektu TREND TOP reštaurácie a hotely.

Gurmánsky Grob, Slovenský Grob

Gurmansky Grob Zdroj: Gurmánsky Grob

Začať musíme samozrejme v hlavnom meste husaciny. Tu sme mali vždy tie najlepšie skúsenosti s reštauráciou Gurmánsky Grob, ktorá je otvorená celoročne, nielen počas jesene. Husacie hody tu majú tú najklasickejšiu podobu – podávajú pečenú hus a kačicu, lokše s pečienkou (aj bezlepkové), samotnú pečienku a dokonca ju majú aj zaliatu balenú na domov, alebo do práce. Kto má chuť na sladké, v ponuke sú samozrejme aj tradičné dezerty ako štrúdľa, či lokše na sladko.

Záruku, že si za svoje peniaze naozaj na husi, či kačici pochutíte, by mali dávať aj reštaurácie združené v Cechu husacinárov Slovenského Grobu, ktorý má byť akýmsi etalónom kvality. Momentáne je v ňom šesť podnikov – Grobský dvor, Husacina u Zápražných, Husacina plus penzión, Penzión & Restaurant Karolína, Pivnica u Zlatej husi, Zelený dvor a Husacina u Jakuba. Kdekoľvek sa ale do Slovenského Grobu plánujete vybrať, odporúčame vopred si miesto rezervovať, aby sa človek vyhol sklamaniu z plnej, alebo zatvorenej reštaurácie – ak je v nej práve firemná alebo súkromná husacinová akcia.